Política

L’afer Puigdemont i el diàleg, claus del retorn parlamentari

ERC interpel·larà el govern estatal pel cas i per l’amnistia en la taula de negociació, que vol veure avalada en el debat al ple

Junts veu reforçada la poca credibilitat que li mereix aquest òrgan

La diferent lectura que ERC i Junts fan de la repercussió que la detenció de l’expresident Carles Puigdemont dijous passat a l’Alguer té sobre la tendra taula de negociació represa amb La Moncloa marcarà el retorn del curs parlamentari, amb el debat de política general que aquesta tarda engega el president Pere Aragonès. Els republicans van deixar clar ahir que la seva aposta pel diàleg es manté intacta, i volen que quedi reflectida en les propostes de resolució del debat que negocien amb els seus socis, amb qui ja ho van pactar en el pla de govern. “Malgrat tot, jo continuaré, perquè és l’única via per resoldre el conflicte”, deia ahir el president a RTVE, on assegurava que “ningú” de Junts li ha demanat que s’aixequi de la taula.

Per la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, la resposta a la batejada com a “operació Bumerang” contra el president a l’exili no pot ser sinó insistir en l’exigència de l’amnistia i l’autodeterminació, i en això té clar que “qui hi ha de donar resposta és el govern de l’Estat”. “No pot fer veure que no l’afecta el que ha passat el cap de setmana, perquè està sent còmplice de la repressió”, subratllava, mentre evitava acusar-lo dels fets, si bé advocava per interpel·lar-lo directament sobre la qüestió “en tots els espais, també en la taula de negociació”. “Més que mai, hem de parlar-ne i negociar-ho; tenim un espai que és una taula”, subratllava, tot exemplificant que calen “reformes profundes” en els poders policials i judicials, que s’hi podrien tractar. “Si no, on? Si no, què proposen?”, etzibava als més escèptics.

Després de mostrar la seva solidaritat antirepressiva en persona a l’Alguer –en un gest que Puigdemont va agrair especialment a Aragonès–, les diferències sobre el diàleg es mantenen, però ERC treballa ja amb Junts i també amb la CUP amb l’ànim de consensuar-hi –tenen de temps fins demà al vespre– iniciatives conjuntes en el debat de política general per visibilitzar la posició del govern sobre les línies mestres de la legislatura i “evidenciar” la majoria independentista. Però no serà fàcil.

Una iniciativa serà la redacció d’una proposta de resolució que les tres forces independentistes aprovin en el ple, però les posicions estan enfrontades. L’episodi de Puigdemont ha refermat encara més l’escepticisme de Junts envers la taula de diàleg. Asseguren que és el mateix govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez qui no té cap intenció de dialogar després d’haver constatat la seva actitud amb la detenció de Puigdemont. “És una prova més de la falta de voluntat política per resoldre el conflicte polític”, va assegurar la portaveu de Junts, Elsa Artadi, que ja va avançar que aquesta qüestió serà al “centre del debat” al Parlament. La composició de la taula també comporta greus diferències entre els dos socis parlamentaris, i més després que Junts en quedés fora perquè el president Aragonès no va acceptar els noms de la delegació proposada pels de Puigdemont. Ahir el vicepresident Jordi Puigneró insistia que “el conflicte va més enllà dels governs, com ha demostrat la detenció de Puigdemont”, per la qual cosa tornava a reclamar que, a la taula de diàleg, hi vagin persones que representin la voluntat de diàleg, al marge de la seva participació o no en un govern.

Front comú a Madrid

D’altra banda, ahir la portaveu de Junts, Elsa Artadi, va reiterar la proposta a ERC i la CUP de fer un front comú al Congrés dels Diputats per negociar el pressupost, ja que, assegura, es tracta de l’únic mecanisme que queda a l’independentisme per fer-se fort davant Pedro Sánchez i continuar pressionant el govern espanyol. “Volem fer-ho conjuntament amb l’independentisme, un front comú i unitari que reforça tothom, el conjunt de l’independentisme i cadascun dels partits”, va afirmar. Aragonès, per la seva banda, i a primera hora del matí, ja havia estat taxatiu quan va rebutjar un front comú que només serveixi per “desgastar l’independentista del costat”. “Si és per justificar un no i intentar arrossegar ERC cap al no, llavors no”, concloïa. Això sí, la portaveu republicana no amagava després que ara mateix el partit és més a prop del no i que es veu “molt lluny” de les posicions de partida del govern espanyol, a qui acusa de comportar-se “en termes polítics” com l’anterior. “S’hi haurà d’esforçar molt si vol tenir algun tipus de suport, perquè fins ara veiem que els passos van en la línia contrària”, etzibava. Artadi, però, l’última a intervenir en la jornada d’ahir, va lamentar el que considera que és ara un “canvi de guió” d’ERC i assegurava que la proposta dels de Puigdemont és “sincera”. Caldrà veure ara si el debat de política general al Parlament serveix perquè les tres forces independentistes també acabin de definir una mateixa línia estratègica de cara a l’aprovació del pressupost del president Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats o es fa més gran l’escletxa.

LES FRASES

El govern estatal no pot continuar posant-se de perfil. Prou de passar de puntetes per la judicialització
Marta Vilalta
portaveu d’erc
L’operació destapa l’estratègia del govern espanyol; Sánchez no té coratge per buscar una solució política
Elsa Artadi
portaveu de junts

Junts pregunta i a Aragonès no li consta el rol de Sánchez

El president Aragonès va evitar ahir “especular” sobre si el govern espanyol és el responsable de l’operació contra Puigdemont. “A mi no em consta que fos així, però és el que ells diuen. Seran ells els que s’explicaran, a mi no em correspon”, responia quan li van preguntar si creia que La Moncloa n’estava al cas. Aragonès, això sí, també va exigir al govern espanyol que no miri cap a una altra banda davant un aparell judicial que manté la línia repressiva.

Per aclarir els fets, el senador de Junts Josep Lluís Cleries ja va registrar ahir una petició a la mesa de la cambra alta perquè el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, comparegui en la comissió d’Interior per donar explicacions sobre el paper del ministeri i de la policia espanyola en la detenció “il·legal”. La portaveu Elsa Artadi també va explicar que la diputada de Junts Míriam Nogueras també ha presentat una bateria de preguntes al Congrés dels Diputats per reclamar que s’investigui la detenció de Puigdemont i si en l’operació van intervenir membres de l’espionatge espanyol. Vilalta va insistir genèricament a La Moncloa perquè “doni la cara” sobre l’afer, i va dir que els “trobaran sempre” quan es tracti d’assenyalar políticament l’Estat perquè doni les explicacions que calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona