Política

El trencaclosques independentista

Primer dia del curs polític i la CUP obre el joc reclamant un nou 1-O aquesta legislatura

Borràs homenatja Torra amb dards cap a ERC

La detenció de Puigdemont eleva el to de Junts contra la taula

ERC ho fia tot a la negociació

Els gestos d’unitat entre ERC, Junts i la CUP fallen de forma constant per la manca d’una estratègia

Primer dia del curs polític a la cambra catalana, que coincideix enguany amb una data assenyalada, el debat de política general, el primer del president de la Generalitat, Pere Aragonès. Diputats d’ERC i Junts i membres del govern arriben al Parlament amb la ressaca del periple per l’Alguer. La detenció de Puigdemont ho ha canviat tot per a Junts i si abans eren escèptics amb la taula de diàleg ara ja avisen que la consideren una trampa del president Pedro Sánchez, que, per omissió o per voluntat pròpia, és partícip de l’engany i la repressió contra l’independentisme.

Però després d’un final més o menys alegre de l’episodi italià i constatades les divergències entre els socis, el ple del Parlament pot esdevenir un bon escenari per mirar de rebaixar les tensions en l’inici de curs. O així s’intenta des del govern. Una reunió entre diputats d’ERC i Junts en una de les sales de grups per escoltar un avançament del discurs d’Aragonès abans que el pronunciï des del faristol pot servir per oferir una imatge d’unitat, després que al matí la CUP ja hagi llançat el primer dard, fer possible un nou 1-O en vigílies del pressupost.

Si no fos per la pandèmia que obliga a disminuir els aforaments, el debat de política general és un dia gran al Parlament, amb la presència de tots els parlamentaris a l’hemicicle, convidats a la llotja i desenes de mitjans de comunicació. Però no és així, els buits als escons i als passadissos encara pesen en aquesta primera jornada parlamentària i la sala de grups s’omple a la meitat. Hi entra el president Aragonès acompanyat del vicepresident Jordi Puigneró. Tots dos van fer un viatge de més de 15 hores fins a arribar a l’Alguer en un vaixell espatllat i on tots els espais d’entreteniment estaven tancats. Potser ja s’ho van dir tot durant els passejos per la coberta, o no, però els qui els acompanyen asseguren que la relació entre ells dos és bona i hi ha respecte institucional.

La trobada entre ERC i Junts és breu i per la manera com surten els diputats de la reunió a porta tancada semblaria que les coses han millorat. Somriures i converses centren les interaccions de les moltes parelles d’ideologia mixta que abandonen la sala de grups. Una d’elles fins i tot sorprèn la premsa, la formada pel diputat de Junts Francesc de Dalmases i la diputada d’ERC Alba Vergés, després d’una piulada d’ell en què denuncia “la insolidaritat i la deslleialtat” d’ERC la legislatura passada per la retirada de l’acta de diputat al president Quim Torra.

El president Torra, de fet, també és protagonista d’un breu homenatge a proposta de la presidenta Borràs just un any després de la inhabilitació. La intervenció de Torra és un clam a la unitat estratègica de les forces independentistes. “No tenim temps a perdre”, els etziba. Al darrere, però, les paraules de la presidenta Borràs dirigides a Torra tornen a assenyalar els republicans. “Havies de ser el president de la restitució i vas acabar sent el president de la destitució per vergonya nostra”, lamentava Borràs. A dins l’hemicicle, Aragonès agafa la paraula per defensar de nou el diàleg; dues hores més tard, un altre dard, no ha agradat als socis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona