Política

Bolaños desvincula l’ús de Via Laietana dels comptes i defensa que ha de seguir sent una comissaria

El ministre de Presidència “no dona per fet” el suport d’ERC als pressupostos, però espera “predisposició” de “partits progressistes”

El ministre de Presidència i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha afirmat que no veu que l’ús de la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona estigui relacionat amb els pressupostos generals de l’Estat. Segons Bolaños, és “important que es mantingui com a comissaria” perquè el cos de seguretat pugui “exercir les competències que té” . “Clar que s’hi van cometre tortures i abusos durant la dictadura i cal recordar-ho”, ha afirmat aquest dimecres al matí en una entrevista a TVE, però ha defensat que el fet que la Policia Nacional hi mantingui la seu no impedeix que “pugui ser lloc de memòria”.

Bolaños ha afirmat que el govern espanyol “no dona per fet cap vot favorable” als comptes públics, però ha remarcat que “els partits progressistes haurien de tenir predisposició a sumar-se de forma natural”. El ministre ha dit que l’executiu intentarà que se sumin ERC i la resta de formacions que van donar suport als PGE de l’any passat i a altres votacions al Congrés. “Intentarem que s’hi sumin tots els grups possibles”, ha insistit Bolaños.

Llei d’habitatge

El titular de Presidència ha esperat que totes les autonomies sol·licitin declarar àrees tensionades a les seves comunitats perquè “si no ho fan perjudicaran a tots, a propietaris i a llogaters”. La futura llei estatal d’habitatge permetrà rebaixar els preus del lloguer de grans propietaris -amb més de 10 propietats- que siguin persones jurídiques en zones tensionades, però per fer-ho caldrà que siguin els governs autonòmics els que ho sol·licitin.

Bolaños ha insistit que fins i tot les comunitats governades pel PP ho haurien de fer. “Confio que totes les autonomies vetllaran per l’interès general”, ha dit, ja que la norma beneficia els llogaters, però també les “persones físiques”, que tindran bonificacions fiscals si rebaixen les rendes als inquilins. “És una llei molt ambiciosa i és per a tots”, “també per als propietaris”, ha argumentat.

Pel que fa a la penalització per tenir habitatges buits, Bolaños ha explicat que només s’aplicarà quan el propietari tingui més de quatre habitatges i faci més de dos anys que està buit. Seran els ajuntaments els que tinguin la capacitat d’establir un recàrrec.

Negociació amb Unides Podem

Bolaños ha explicat que la negociació amb Unides Podem es va desbloquejar dimarts al matí amb una última reunió en la qual van participar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, juntament amb la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, i ell mateix. El ministre ha dit que aquests comptes públics “no tenen per què ser els últims” de la coalició.

El titular de Presidència també ha garantit que les pensions es revaloritzaran conforme a l’IPC en els pressupostos de 2022, tal com fixa la nova llei de reforma de les pensions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona