Política

Arxivament emèrit

La fiscalia espanyola es disposa a arxivar la investigació sobre Joan Carles I i obre la porta al seu retorn temporal

Esgrimirà la coincidència d’inviolabilitat, prescripció i falta de prova

Sánchez nega el tracte de favor

La fugida de Joan Carles I a Abu Dhabi, amb la pistola fumejant de la corrupció empaitant-lo al clatell, perd la seva raó de ser. Tot i els creixents indicis de les irregularitats al voltant del rei emèrit des que va fugir, el 3 d’agost del 2020, i que van portar el fiscal suís Yves Bertossa a visitar Madrid l’1 de juliol, la fiscalia espanyola prepara l’arxivament de totes les investigacions adduint un còctel exculpatori en què barreja els arguments de la inviolabilitat, la prescripció i la falta de proves, a més de les regularitzacions fiscals. Així ho va avançar José Antonio Zarzalejos a El Confidencial.

En contrast amb el zel investigador exhibit pel fiscal Bertossa, l’equip de fiscals del Tribunal Suprem, al capdavant del qual hi ha Juan Ignacio Campos –amb l’estreta col·laboració del fiscal en cap anticorrupció, Alejandro Luzón, i la tutela jeràrquica última de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat–, prepara l’arxivament de totes les diligències i la fi de les investigacions iniciades. Després d’una singladura d’un any en què el rei Joan Carles ni tan sols ha estat citat a declarar, els tres fronts oberts –el suposat cobrament de comissions per la concessió de l’AVE a la Meca adjudicada el 2011 a empreses espanyoles; el presumpte ús per part seva i de familiars de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes en què no figuren ells com a titulars, i l’existència d’un compte amb 10 milions a nom del monarca al paradís fiscal de l’illa britànica de Jersey– quedaran aviat en no res.

Un cop havia consumit catorze mesos sense fer cap avenç, la disjuntiva per a la fiscalia del Suprem era diàfana: o bé era l’hora de presentar una querella contra Joan Carles I davant el Suprem –tribunal que fins a l’abdicació del juny del 2014 ha funcionat amb un retrat seu presidint les sessions– o bé procedia a l’arxivament de les diligències prèvies i a la publicació d’un decret des del ministeri públic amb l’anunci que ha decaigut la investigació. Com indica el periodista i expert en la casa reial José Antonio Zarzalejos, l’arxivament no equival formalment ni és equiparable a ordenar un sobreseïment ja sigui provisional o definitiu, però a la pràctica suposa netejar l’horitzó judicial de l’emèrit i obrir la porta a un retorn temporal al qual ell aspira. “Alguns estan molt contents que marxés. Des d’aquí no molesto la corona”, ha airejat Joan Carles I amb amargor en un avenç publicat a Paris Match del testimoni a la seva periodista de capçalera Laurence Debray. La confessió completa de l’emèrit és l’eix de Mon roi déchu (El meu rei caigut), llibre en què Debray recull l’opinió sobre el retir a Abu Dhabi de qui va regnar entre el 1975 i el 2014.

Des d’Eslovènia, on va participar en la cimera UE-Balcans, el president Pedro Sánchez va afirmar que havia sabut aquesta informació del rei durant la cimera i es va deslligar d’una fugida patrocinada per ell en diàleg amb Felip VI –i ocultada a Pablo Iglesias– i va negar el tracte de favor. “Acceptarem el que digui la fiscalia”, va dir. Sobre l’arxivament que es cuina sota tutela de la fiscal general i exministra de Justícia seva, Sánchez va ser fugisser: “No em correspon a mi respondre-hi.” “Des del govern d’Espanya sempre hem defensat la igualtat de tots els espanyols, es diguin com es diguin i tinguin el cognom que tinguin. El que han fet l’Agència Tributària i la fiscalia és investigar amb absoluta llibertat amb tots els recursos econòmics i materials que necessitessin per poder esbrinar fins a l’últim dels fets que haguessin de ser susceptibles d’investigació”, rebla Sánchez. Es dona la circumstància que ell en el passat havia confessat “sentir rebuig davant les actituds incíviques publicades”, com va dir el 26 de febrer. L’arxivament enerva Podem. Pel portaveu, Pablo Fernández, és una “vergonya” que la fiscalia enterri el cas de l’emèrit “sense denunciar-lo”.

LA FRASE

El govern sempre ha defensat la igualtat de tots els espanyols, es diguin com es diguin i tinguin el cognom que tinguin
Pedro Sánchez
president espanyol

Els ‘papers de Pandora’

La consultora alemanya Corinna Larsen, que durant anys va ser l’amant de Joan Carles de Borbó, i l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, una de les persones més properes a l’emèrit a qui acusen d’estar al darrere de les targetes black del pare de Felip VI, van crear una societat conjunta a les illes Seychelles (oceà Índic) l’octubre del 2009. Així consta en la documentació inclosa en els anomenats papers de Pandora, un treball d’investigació periodístic coordinat pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ). Els noms de Corinna Larsen i de l’empresari mexicà apareixen en la investigació lligats amb una societat anomenada Fortuna Ventures Ltd. L’examant de l’emèrit consta com a directora de la mercantil i entre els seus accionistes figuren dues altres companyies: Apollonia Holdings, creada per la consultora alemanya, i Montpascal Holdings, vinculada a Sanginés-Krause, el nom del qual va saltar a la palestra pública a final del 2020, quan se’l va vincular a la trama mexicana de presumpte finançament irregular de Joan Carles de Borbó. Sobre Sanginés-Krause pesa la sospita que va pagar l’estiu del 2017 el desplaçament de Joan Carles I a un castell a Irlanda. Segons les investigacions, les filles de l’emèrit, Cristina i Elena, i els seus néts, Froilán i Victoria Federica, també s’haurien presumptament beneficiat de les targetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA