Política

El PSC se suma al consens pel fons de riscos

Dona suport a tramitar la llei per certificar la concessió d’avals a servidors públics, com els perseguits pel Tribunal de Comptes

El govern espanyol renuncia a recórrer contra el decret

La Moncloa accepta negociar ja el traspàs de Rodalies

Només Cs, que hi havia presentat un text alternatiu, va votar en contra ahir de la tramitació al Parlament del projecte de llei de creació del fons complementari de riscos, ja aprovat al juliol com a decret llei del govern per avalar els servidors públics encausats judicialment o administrativament mentre no hi hagi una sentència ferma, començant pels 34 excàrrecs i funcionaris perseguits pel Tribunal de Comptes per l’acció exterior del 2011 al 2017. Fins i tot el PSC es va afegir ahir al consens, ja que el diputat Jordi Riba es va declarar “favorable” a establir un mecanisme que cobreixi els servidors en l’exercici de les seves funcions, en un tipus de risc que de fet fins a l’octubre del 2017 cobrien ja les pòlisses d’assegurances privades, i que existeix en moltes administracions de l’Estat i europees. El PSC s’havia abstingut en la convalidació del decret el 29 de juliol, però ahir va votar en contra de l’esmena a la totalitat de Cs; o sigui, a favor de tramitar el projecte de llei.

Riba, igual que la majoria dels grups, va recordar l’aval del Consell de Garanties Estatutàries al text, i va advocar per introduir-hi, en el tràmit parlamentari, les millores que va proposar. Es tracta que fixi un procediment que requereixi l’acceptació expressa de la petició de l’afectat, que es defineixin millor les funcions provisionals de l’Institut Català de Finances o que es concretin els mecanismes de retorn de l’aval si hi ha una sentència ferma condemnatòria.

ERC i Junts es van comprometre a introduir tots els suggeriments del CGE, i es van afegir a les crítiques del PSC al text alternatiu de Cs, que excloïa els alts càrrecs de la cobertura i buidava el fons de deu milions que s’hi va destinar. Cs demanava també una comissió avaluadora de peticions formada per funcionaris, i hi barrejava qüestions de defensa jurídica de la Generalitat. “Les conclusions del CGE van ser molt clares, i per unanimitat”, afirmava el conseller d’Economia, Jaume Giró, que recordava que el text preserva la presumpció d’innocència i agraïa la predisposició del PSC a “entendre les raons que hi ha” darrere el decret llei. Joan Carles Gallego, dels comuns, va instar a impulsar una llei catalana de la funció pública, i va exigir un “comportament ètic” i “respecte democràtic” a les asseguradores que des del 2017 s’han negat a cobrir aquests riscos.

Tot just ahir s’esgotaven els tres mesos que tenia el govern espanyol, des de la publicació al DOGC, per presentar recurs d’inconstitucionalitat contra el decret. Que hi hagi renunciat, fet que l’hauria deixat sense efectes automàticament, i que l’Advocacia de l’Estat també es negués a pronunciar-s’hi, s’interpreta com un aval al fons, de nou criticat ahir per la dreta espanyolista.

També ahir es va aprovar el projecte de pressupost del Parlament, que puja a 65,6 milions (un 4,1% més que l’últim, aprovat el 2020), amb el vot en contra de la CUP, els comuns i Vox, queixosos pel que troben sous massa alts i pendent que es concreti com es redueixen les dietes a canvi d’un augment de les retribucions base.

Endavant amb Rodalies

També al Parlament, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, va reunir ahir els grups per informar-los sobre la comissió bilateral que es va fer a l’agost, i les seves expectatives ara. Vilagrà va explicar que la segona quinzena d’octubre es reunirà un grup de treball tècnic per posar fil a l’agulla de traspassos ja pactats, com els del MIR o Salvament Marítim, en un ordre del dia on afegirà el traspàs de Rodalies o el d’edificis, entre els quals la comissaria de la Via Laietana de Barcelona. La Moncloa va confirmar ahir que accepta parlar de les Rodalies en la propera reunió, però fonts de Presidència admeten que costarà que acceptin fer-ho de la comissaria. Al novembre hi haurà comissió mixta d’infraestructures, on segurament s’aprofundeixi en les Rodalies.

ERC i la CUP, pràcticament absents al Consell

E. B

Fins a 525 candidats s’han presentat per concórrer a les eleccions per formar part de l’assemblea de representants del Consell per la República, dels quals 69 són càrrecs electes, i d’aquests, la majoria de Junts per Catalunya. ERC i la CUP, pràcticament absents, no hi envien cap pes pesant, mentre que per JxCat s’hi presenten el president exiliat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; els eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí; i alguns diputats al Parlament, al Congrés i senadors. Per part de la minsa representació d’ERC, hi concorren, per exemple, el regidor de Girona Adam Bertran, la regidora de Sant Just Anna Vilanova o el regidor de Navata Josep Llobet. També hi aspiren algun regidor espars de la CUP, de Sant Pol i Arenys de Mar; de Primàries, de Sant Feliu de Codines; i de Demòcrates, de Sils. La gran majoria de candidats són regidors, però també hi ha algun alcalde, com els de la Seu d’Urgell, Prades, Crespià, Sant Hilari Sacalm, Arnes, Riudoms o Amer, el poble de Puigdemont. La llista definitiva es donarà a conèixer el dia 16. Entre els candidats que han quedat rebutjats d’entrada hi ha la diputada de Demòcrates Assumpció Laïlla. L’assemblea serà el Parlament del Consell, estarà formada per la ciutadania i per càrrecs electes i votarà el pròxim president de l’ens. Un cop celebrades les eleccions, els pròxims 29, 30 i 31, l’assemblea tindrà 121 escons: 81 per les candidatures ciutadanes i els 40 restants, per a càrrecs electes. És a dir, cauran una trentena de candidats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona