Política

La peça principal del cas Mercuri queda a punt de judici

L’exregidor del PP Jordi Soriano està al centre d’aquest investigació per suborn, blanqueig i altres delictes

L’exalcalde de Sabadell Manuel Bustos queda fora d’aquest cas de tràfic d’influències

La peça principal del cas Mercuri ha quedat a punt de judici després que aquest divendres s’hagi celebrat la compareixença prèvia a la vista oral. El cas, que tindrà jurat popular, analitza els presumptes delictes de suborn, blanqueig de capitals, tràfic d’influències i negociacions i activitats prohibides amb funcionaris públics que s’imputen a l’exregidor del PP de l’Ajuntament de Sabadell Jordi Soriano i una vintena de persones més, entre elles empresaris vinculats a la construcció i als serveis públics municipals.

La fiscalia i acusació popular, exercida per l’entitat Sabadell lliure de corrupció, s’han ratificat en la imputació de tots els encausats. Les defenses han demanat el sobreseïment de la causa.

La peça 1 del cas Mercuri investiga el presumpte pagament a canvi de la concessió d’obres públiques a Sabadell, del qual Jordi Soriano, aleshores regidor de l’oposició a l’Ajuntament, hauria estat el principal responsable i beneficiari.

Entre els 22 investigats per presumpte suborn, tràfic d’influències, negociacions i activitats prohibides a funcionaris, blanqueig de capitals i corrupció en negocis, no hi ha cap membre del govern de l’època, liderat pel socialista i exalcalde Manuel Bustos.

La jutgessa que instrueix el cas, Alejandra Llido, considera que hi ha indicis que es van cometre il·legalitats en diferents accions, com en la pròrroga i la modificació del contracte que regulava els serveis funeraris a Sabadell, les obres per ampliar el cementiri municipal, una adjudicació d’obres en una finca agrícola de Ca n’Ustrell o unes altres al recinte de Fira Sabadell i a un centre cívic de la ciutat, entre d’altres. La magistrada situa Soriano al centre dels negocis, i creu que treballava conjuntament amb la seva esposa, Ana María Corbella, i la seva filla, Helena Soriano.

Les dues s’haurien beneficiat dels contractes vinculats amb l’extensió feta a la concessionària del cementiri, Torra S.A., a través de l’assessorament a l’empresa per part de dues societats. Aquesta operació hauria acabat amb ingressos als comptes corrents de la dona de Soriano i també de la filla, que era la propietària d’una de les empreses.

La jutgessa també creu que empreses com Torra S.A. i Constresnius haurien fet operacions amb empreses pantalla per complicar la detecció de les irregularitats, sempre amb Soriano com a nexe.

Al març passat el Tribunal Suprem va confirmar la sentència a Manuel Bustos de l’Audiència de Barcelona del 2018 corresponent a la peça 30 del cas Mercuri que condemnava l’exalcalde de Sabadell a tres anys de presó i setze d’inhabilitació per haver ordenat a la Policia Local la retirada de multes de trànsit a membres de la seva família, en uns fets del 2012 considerats tràfic d’influències, prevaricació i malversació de cabals públics.

En paral·lel, continua investigat en altres peces del mateix cas, com ara la 25, que indaga en una possible malversació de cabals públics a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona