Política

La ruptura parcial del con del volcà allibera més rius de lava a La Palma

Una de les noves colades destrueix al seu pas habitatges i naus industrials

La situació podria millorar avui per a l’operativitat dels aeroports canaris

La preocupació augmenta a La Palma després que la cara nord del volcà s’esfondrés ahir a la matinada i alliberés rius de lava que avancen en diverses direccions cap al mar destruint el que troben al seu pas.

L’activitat sísmica ha portat a les noves erupcions, amb l’aparició de colades i de núvols de cendres i gasos. Preocupa especialment el riu de magma que avançava a primera hora per la zona industrial del Callejón de la Gata, al municipi de Los Llanos de Aridane, i que al seu pas destruïa cases, naus i magatzems.

Directius del Pla d’Emergència Volcànica de Canàries (Pevolca) van fer crides a la tranquil·litat als veïns assegurant que, en tot moment, s’estava “controlant i vigilant” aquestes colades i que en cas que passés alguna cosa que obligués a adoptar qualsevol mesura de protecció civil, s’anunciaria “amb claredat i rapidesa”.

Amb relació al delta de lava que s’ha format a l’illa, el Pevolca explica que, en ser una illa jove, la plataforma costanera de La Palma és escassa i té un pendent pronunciat cap al fons marí en què s’han dipositat sediments al llarg del temps geològic i sobre aquests sediments cau la colada, és a dir, que s’assenta sobre una àrea “que no té estabilitat i pot moure’s en qualsevol moment”.

D’altra banda, els experts van assenyalar que la qualitat de l’aire a l’illa era ahir “raonablement bona” i previsiblement avui serà encara millor, i que en cap moment s’havien superat els llindars de qualitat especificats per a les partícules en suspensió.

La portaveu científica del Pevolca, María José Blanco, va afirmar que en les pròximes 36 hores hi haurà un escenari favorable per a l’operativitat en els aeroports canaris perquè els vents arrossegaran els gasos en direcció nord. Amb tot, va indicar que la caiguda de cendra afectarà més el vessant sud de La Palma i no es descarta que arribi cendra fina a La Gomera i El Hierro.

L’emissió de diòxid de sofre ha arribat a les 6.876 tones diàries i a les 1.837 tones en el cas del diòxid de carboni.

La sismicitat ha augmentat en les darreres hores. En el moviment de més intensitat, es va registrar una sacsejada de magnitud 4,1. Però els terratrèmols continuen produint-se a gran profunditat, a uns 25 quilòmetres.

La lava ha afectat ja una superfície de 492,75 hectàrees, és a dir 20,9 hectàrees més que divendres, i no es descarta que, en els nous mesuraments, augmenti l’amplada de la colada, que divendres era de 1.250 metres.

LA XIFRA

3
setmanes
fa que va començar l’erupció del volcà Cumbre Vieja, a l’illa canària de La Palma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES