Política

El vot al pressupost estatal queda deslligat de Rodalies

El traspàs s’abordarà en el grup de treball de la comissió bilateral

ERC parteix del no als comptes i el govern de Sánchez insta el soci “prioritari” a no “precipitar-se”

La Moncloa veu tensió per Junts

La carpeta catalana a La Moncloa inclou des del compliment de les inversions estatals d’acord amb el pes dins el PIB –demà es presenta el “llibre groc” del pressupost, que inclou les xifres territorialitzades– fins a traspassos pendents com ara el de Rodalies, però no hi haurà un bescanvi del vot al Congrés per això. Després que ERC beneís la separació dels dossiers –si més no, ahir la portaveu, Marta Vilalta, va evitar posar-ho com a condició, i va dir que ja faran les seves demandes “quan sigui oportú” en la negociació–, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va verbalitzar ahir que la qüestió de Rodalies s’abordarà en un grup de treball en el marc de la comissió bilateral i va remarcar que cal fer-hi un abordatge tècnic. El govern català ja va avançar la setmana passada que aquesta reunió es preveu aviat, la segona quinzena d’octubre. Fonts de La Moncloa van més enllà i obrien la porta ahir al traspàs, però amb un calendari que no vagi lligat al tràmit dels pressupostos al Congrés i al Senat (de l’octubre al desembre).

També ahir, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, va lloar que els comptes proposats són “clarament expansius”, amb una inversió pública i una despesa social rècord, i va demanar a ERC que no condicioni el seu sí a “altres coses” com el traspàs de Rodalies. “Les demandes d’ERC les farà ERC, no ens han de dir ells què és el que podem demanar”, li etzibava ja després Vilalta.

Balanç de l’incompliment

En qualsevol cas, la portaveu republicana va deixar clar que el fet que l’any passat hi donessin suport “no pressuposa” que enguany hi tornin, i que ara mateix són “molt lluny”, fins al punt que votarien no fins i tot a la tramitació. Entre les raons, citava el fet que ni tan sols en coneixen el detall ni han iniciat cap negociació tot i ser el suposat “soci prioritari” del PSOE, i que pel poc que n’ha transcendit “queden lluny” de temes que considera clau com el blindatge de drets i les apostes per la “transformació”. Això sí, la principal raó del no d’entrada és l’incompliment precisament dels compromisos pactats per votar els comptes d’aquest any. “El govern estatal sap que no ha fet els deures. No està fent tot el que ha de fer si vol tenir prou suports”, remarcava Vilalta, en al·lusió sobretot al volum d’inversions pendent d’executar, que està “molt per sota del que hauria d’estar”. “Que es posi les piles”, instava. Segons els pactes inclosos l’any passat en la mateixa llei de pressupostos, una comissió “de govern a govern” havia de fer el seguiment dels acords, sobretot de les inversions previstes. Aquesta comissió no s’ha reunit encara, però Vilalta aclaria que ho farà en breu, i serà en el marc de la bilateral, a fi de fer balanç, ja que d’això dependrà en bona part la posició d’ERC sobre els comptes del 2022. Al novembre hi ha prevista de fet la comissió mixta d’infraestructures, si bé no es descarta que es pugui avançar per quadrar tots els terminis.

Les paraules de Vilalta van tenir ressò a La Moncloa, on fonts del govern espanyol hi resten aspror adduint que “ERC està fent equilibris amb Junts” i que això obliga a endurir el to en públic. “La relació amb ERC és fluida”, advertien aquestes mateixes fonts. Els 155 vots que sumen el PSOE (120) i Podem (35) deixen la coalició a 22 vots de l’aprovació dels comptes al Congrés, i aquí els 13 d’ERC són essencials. “El govern allarga la mà a tots els que vulguin dialogar i tinguin oposició constructiva, i com és habitual només se’n descarten les dretes del PP, Vox i Cs; ara iniciarem rondes detallades i especialment el PNB i ERC són interlocutors prioritaris”, defensava la ministra d’Hisenda i arquitecta dels comptes, María Jesús Montero. Per Rodríguez, que ERC parteixi del no és “precipitat”, perquè fins demà no arriben al Congrés amb el detall de les inversions per capítols. “No crec que sigui el més apropiat descartar-los abans de conèixer-los”, va etzibar com a rèplica a Vilalta.

La ministra portaveu defensa que els comptes –amb una primera gran glopada d’oxigen pels 27.000 milions dels fons europeus– seran “bons per a tots els territoris, també per a Catalunya”, perquè augmentaran la capacitat inversora. Fonts de La Moncloa veuen un escenari de tensió entre ERC i Junts, però no només confien en el sí final d’ERC, sinó que aposten per “ampliar” els vots a favor amb altres grups, com ara Junts, que és ara el partit propietari de la cartera d’Economia i Hisenda, amb Jaume Giró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona