Política

Debat dijous a Lisboa sobre la cobertura mediàtica del procés

S’hi presentarà un estudi de la UPF sobre els fets del 2017

L’acte respon a l’interès de l’àmbit acadèmic i periodístic

L’Escola Superior de Comunicação Social, el principal centre de formació periodística de Lisboa, que depèn de l’Instituto Politecnico de la ciutat, serà escenari dijous a la tarda d’un seminari sobre La qüestió catalana a la premsa portuguesa, a iniciativa de la delegació del govern al país. Durant la jornada, primer es presentaran dos estudis acadèmics que la UPF ha fet sobre el seguiment que la premsa internacional –dels investigadors Carles Pont Sorribes i Cristina Perales-García– i la portuguesa –del doctor en filosofia política, David Duarte– va realitzar dels fets a Catalunya sobretot el 2017 i, en menor mesura, el 2018, ja que després decauria l’atenció. En acabat, hi haurà un debat entre tres dels periodistes que ho van seguir de més a prop –Pedro Cordeiro, del diari Expresso; Sofia Lorena, del Público, i Daniela Santiago, corresponsal a l’Estat de la radiotelevisió portuguesa–, moderat pel mediàtic periodista local Francisco Sena Santos.

“L’objectiu del seminari és valorar com es transmet Catalunya a la societat portuguesa, de manera objectiva i des d’un punt de vista acadèmic”, justifica a El Punt Avui el delegat, Rui Reis, que destaca el paper crucial de la premsa en un país que ha mostrat sempre molt interès pel procés, tant en forma de peces informatives com d’articles d’opinió. “No volem monitoritzar res, només fer una anàlisi de com es tracta Catalunya a Portugal, que també fem a molts altres nivells, perquè considerem que és molt important aquesta reflexió”, constata el delegat, que destaca que la iniciativa ha permès alhora estrènyer els vincles entre les dues universitats, un altre dels seus grans objectius.

La jornada, que es podrà seguir en streaming , s’ha preparat amb la plena col·laboració i suport del deganat de l’Escola, que ha contribuït a disposar de reputats ponents. Si bé es va començar a gestar fa un any i mig, la pandèmia n’ha impedit la celebració fins ara. Es tracta d’un dels primers actes internacionals organitzats pel govern que parlarà específicament del procés sobiranista després de l’aplicació del 155, que va comportar precisament el tancament de la xarxa exterior, encara avui sota sospita al Tribunal de Comptes. “No és cap acte polític, no volem acusar ningú”, aclareix en aquest sentit Reis, que recorda que la qüestió aixeca “gran atenció i curiositat“ al país, i descarta que el debat “porti a la censura”. “No estem en aquesta època”, clou.

En tot cas, tot i que no s’emmarca en cap pla del departament, Ruis posarà en comú la iniciativa amb les altres delegacions, i no descarta que alguna el repliqui si, com espera, dijous va bé. “Cada país és un cas; la situació política, la influència de la premsa i les circumstàncies en general són diferents”, recorda. El delegat constata que a Portugal, com arreu, les pressions de la diplomàcia espanyola són molt fortes, i els dirigents locals sempre consideren el català com un “afer intern”. “La idea general de tots els polítics i de l’opinió publicada sempre va a favor del diàleg”, conclou, això sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona