Política

Junqueras diu que “la repressió mai s’atura” i afrontarà la decisió del TCu “amb el mateix coratge” que la presó

Sànchez, sobre Companys: “L’Estat continua amb set de venjança buscant la mort civil d’una trentena de persones”

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha denunciat que “la repressió mai s’atura” i ha assegurat que ell i la seva família afrontaran “amb la mateixa dignitat i coratge com la presó” la decisió del Tribunal de Comptes. El TCu va rebutjar dijous els avals de la Generalitat per pagar les fiances als excàrrecs del Govern a qui l’ens reclama 5,4 milions d’euros per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017. “No ens rendirem i les generacions que venen després de la nostra tampoc”, ha afirmat Junqueras, després de la tradicional ofrena a la tomba de Lluís Companys en el 81è aniversari del seu afusellament. El dirigent dels republicans ha denunciat que la repressió sempre ha estat present al país i creu que la decisió del TCu n’és un altre exemple.

“De motius per no rendir-nos ens en donen cada dia”, ha dit Junqueras,. I s’ha compromès a “portar el país cap a la seva independència mitjançant la voluntat expressada dels ciutadans en un referèndum”.

El líder d’ERC ha recordat que Companys “va ser assassinat perquè era el president de Catalunya” i per ser “un president democràtic”. “La repressió no ha fet mai que ens rendim, ans al contrari, sempre ha alimentat la nostra lluita democràtica, insubornable”.

Declaracions de Jordi Sànchez

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha fet un paral·lelisme entre l’assassinat de Lluís Companys avui fa 81 anys i la situació actual. “L’estat espanyol continua, amb altres mètodes però amb la mateixa persistència i set de venjança, buscant la mort civil d’un conjunt de persones”, ha dit en referencia a la decisió del Tribunal de Comptes de tombar l’aval de l’ICF. Tant quan Companys va ser assassinat com ara, Sànchez diu que l’Estat tenia l’esperança d’acabar amb les aspiracions del poble català. D’altra banda, ha assenyalat que, a diferència del que va passar amb Companys, ara Europa no està disposada a entregar presidents a l’exili, en referència a Carles Puigdemont.

En declaracions des del cementiri de Montjuïc, Sànchez ha recordat que el 1940 l’estat espanyol va tenir la complicitat d’Europa, a través de la policia alemanya, que va lliurar Companys per la seva execució. I ha destacat que aquesta situació avui ha canviat perquè ara Europa “no està disposada a entregar presidents a l’exili perquè sigui la justícia espanyola qui decideixi el seu futur”.

El secretari general de Junts ha instat a “continuar amb el cap alt i dignament alçats” en memòria del president afusellat per portar el país a aconseguir les llibertats. “Si davant tenim l’amenaça constant d’un Estat amb voluntat d’acabar amb les aspiracions d’un poble, el nostre compromís, en record a Companys i les persones assassinades pel franquisme, és el d’avançar per portar Catalunya a esdevenir un estat independent en forma de república”, ha conclòs.

D’altra banda, el líder de Demòcrates -que forma part del grup de Junts-, Toni Castellà, ha constatat que l’Estat “conserva l’herència del franquisme”. Castellà també ha fet un paral·lelisme entre Companys i Carles Puigdemont: “També està a l’exili per defensar les mateixes idees”. Així, el coordinador nacional de Demòcrates ha conclòs que l’Estat “no ha evolucionat”. Castellà també s’ha dirigit al Govern per advertir que no té “cap sentit” dialogar amb l’Estat, després de la sentència del Tribunal de Comptes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia