Política

ERC registra al Congrés 400 preguntes al govern espanyol sobre el Tribunal de Comptes

Els republicans denuncien “l’arbitrarietat” de les decisions de l’ens i el paper com a “repressor de la dissidència”

ERC ha registrat al Congrés dels Diputats 400 preguntes dirigides al govern espanyol sobre el Tribunal de Comptes. Amb aquesta “ofensiva”, els republicans denuncien la “manca de neutralitat”, “l’arbitrarietat de les decisions” de l’ens fiscalitzador i el paper que té com a “òrgan econòmic repressiu a la dissidència política”. Les preguntes, agrupades en 37 blocs temàtics, aborden qüestions com les fiances que el Tribunal de Comptes exigeix a l’independentisme, com els 5,4 milions d’euros que reclama a 34 excàrrecs del Govern per l’acció exterior. ERC pregunta a l’executiu de Pedro Sánchez si creu que, amb aquests moviments, l’ens està “exercint repressió econòmica contra el moviment independentista”.

Els republicans demanen si el govern espanyol considera que s’està garantint el dret a la defensa dels afectats i retreu que s’imposin fiances milionàries “absolutament desproporcionades” -”inclús per duplicat en alguns casos”-, que la responsabilitat comptable s’estengui amb “efectes retroactius”, la “negativa a ampliar els terminis d’al·legacions o les filtracions dels expedients a la premsa”.

En la bateria de preguntes, ERC critica que el Tribunal de Comptes “actuï com un Tribunal Constitucional” pel fet que estigui “determinant en quins casos la Generalitat és competent” per realitzar accions com campanyes institucionals o l’acció exterior. Els republicans també qüestionen que el Tribunal de Comptes actuï de la mateixa manera quan no es tracta d’independentistes.

“Considera el govern que el Tribunal de Comptes ha actuat amb el mateix zel contra els càrrecs polítics independentistes que contra altres càrrecs polítics de diferent ideologia?”, pregunta el partit, que considera que l’ens està actuant “de manera obsessiva contra els independentistes” mentre “ignora casos escandalosos de malversació de fons públics”.

ERC cita casos relacionats amb el PP i també qüestiona el fet que el Tribunal de Comptes “no fiscalitzi l’activitat econòmica-financera del Rei, la Casa Reial i la Família Reial”. El partit també denuncia “absència de fiscalització real sobre els comptes del Tribunal de Comptes” i planteja fer una auditoria.

Els republicans pregunten sobre el règim retributiu dels consellers de l’ens i la resta del seu personal, ja que el considera “opac”, així com per la política de contractació, ja que “un de cada set (14%) dels treballadors en plantilla tenen relació de parentesc”. “Una mostra claríssima de nepotisme”, denuncia ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia