Política

La Moncloa tanca la porta al traspàs de vies de Rodalies i Via Laietana, i a un acord immediat pel blindatge del català

El govern espanyol veu impossible una entesa amb ERC pel blindatge del català abans del debat de totalitat dels PGE

El govern espanyol tanca la porta per ara a un traspàs de les vies de Renfe —que són propietat d’Adif— així com de la comissaria de Via Laietana i també a un acord imminent pel blindatge del català a la Llei Audiovisual.

Diverses fonts de La Moncloa han explicat aquest divendres que veuen impossible assolir una entesa amb ERC pel blindatge del català abans del debat i votació de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l’Estat, que tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre i on l’executiu de Sánchez necessitarà els vots dels republicans. De fons una discrepància del Ministeri d’Economia —que és qui pilota el projecte de la Llei Audiovisual— amb el concepte de blindatge del català que reclamen els grups independentistes. Els ministeris eviten per ara fer cap cessió que permeti aplanar el camí dels suports d’ERC als pressupostos. Els 13 vots dels republicans són crucials i Gabriel Rufián va recordar aquesta setmana que un cop eliminat Cs de l’equació “agradi o no” l’acord passa per ERC.

Rufián evita posar terminis, però fonts d’ERC han apuntat aquesta setmana que aspiren a tancar un acord sobre la presència del català a la Llei audiovisual que prepara el govern espanyol abans d’abordar a fons una eventual aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021.

Aquest acord, segons el govern espanyol, no es produirà en cap cas abans de la votació de les esmenes a la totalitat dels comptes, els dies 3 i 4 de novembre, i existeixen dificultats serioses perquè es produeixi després, perquè el Ministeri d’Economia “té una altra concepció de la llei” i no vol parlar de cap “blindatge” del català.

Les mateixes fonts apunten que malgrat totes les dificultats ERC i PNB són socis prioritaris en aquests contactes de cara a l’aprovació dels pressupostos, i expliquen també que hi ha hagut contactes amb el conseller d’Economia, Jaume Giró, tot i que no veuen factible a hores d’ara que Junts acabi donant suport als comptes.

Altres fonts assenyalen també que malgrat les peticions de la Generalitat el traspàs de Rodalies no podrà incloure les vies i infraestructures d’Adif. És el que va apuntar la ministra Raquel Sánchez aquesta setmana a les Corts: una cosa és el servei i el finançament, que és el que es negocia ara, i una altra les infraestructures. Segons aquestes fonts el fet que les vies siguin utilitzades per altres serveis de llarga distància i mercaderies impossibilita que es pugui fer la transferència en el marc legal vigent.

Altres fonts del govern espanyol tanquen la porta també al traspàs de la comissaria de la Policia Nacional a Via Laietana. Una reivindicació que compta amb el suport del Govern i de l’Ajuntament de Barcelona però que topa amb el ’no’ frontal del Ministeri de l’Interior. El ministre Marlaska ja va assegurar al Congrés que al seu entendre la feina diària dels agents ja “resignifica” democràticament la comissaria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona