Política

Protestes a Itàlia contra el passaport sanitari a la feina

Els estibadors lideren les accions de rebuig al certificat Covid obligatori per poder treballar

La mesura, en vigor des d’ahir, és una de les més estrictes del món i val per al sector públic i privat

Mentre Catalunya celebrava la retirada de les mesures anti-Covid que limitaven l’aforament dels locals, ahir a Itàlia entrava en vigor la mesura més restrictiva de les aplicades fins ara: el passaport sanitari per poder treballar. I és que el govern liderat per l’exbanquer Mario Draghi és el pioner al món occidental d’imposar la vacunació –o, en el seu defecte, un test Covid cada 48 hores– a tots els treballadors, tant del sector públic com privat. Qui no tingui el certificat Covid no pot anar a la feina, es considera absència injustificada i no pot teletreballar ni rebre cap retribució.

Els sindicats, amb la CGIL –que va rebre l’assalt feixista avui fa una setmana– al capdavant, havien demanat sense èxit que els treballadors no haguessin de pagar els tests de la Covid. L’anomenat green pass no acaba de convèncer l’opinió pública, sobretot perquè no s’ha presentat acompanyat d’explicacions sanitàries que en justifiquin l’aplicació en aquest punt de la pandèmia, i això ha creat cert recel. Però qui s’ha oposat amb més força al passaport sanitari a la feina són els estibadors, que ahir van fer protestes i bloquejos, en particular als ports de Trieste i Gènova.

Trieste és el setè port d’Europa en transport de mercaderies i el primer d’Itàlia. Segons el sindicat autònom de Trieste CLPT, un 40% dels treballadors d’aquest port no tenen el passaport sanitari.

Els estibadors no estan en contra de la vacunació, sinó de l’obligatorietat d’ensenyar un passaport sanitari per poder treballar. Estan decebuts amb els grans sindicats, que, segons ells, “només s’han atrevit a negociar la gratuïtat dels tests Covid”, que els portuaris rebutgen. “Bloquejarem el país fins que el govern retiri aquest decret antidemocràtic”, explicava ahir a l’alba Claudio, estibador del port de Gènova.

Als ports d’Itàlia hi va haver cues, bloquejos i manifestacions, però cap incident significatiu. A Trieste és on les protestes van ser més seguides. Les autoritats del port de Gènova, que calculen que un 20% dels seus treballadors no estan vacunats, temen que dilluns i dimarts el bloqueig tingui més impacte.

Arreu d’Itàlia també hi va haver manifestacions contra el passaport sanitari, on es van barrejar negacionistes de la Covid-19 i militants neofeixistes, que aprofiten el malestar per crear tensió. Ahir es van detectar 2.732 casos i 42 morts per Covid-19 al país. La taxa de positivitat és del 0,53% i va de baixada, com el nombre de pacients a l’UCI, que és de 357. Més d’un 80% dels italians de més de dotze anys tenen la pauta completa de vacunació, i les primeres dosis de la vacuna van augmentar un 30% el dia abans d’entrar en vigor el green pass.

LA XIFRA

80,1
per cent
dels italians més grans de 12 anys ja tenen la pauta completa de la vacuna de la Covid.

Els anticapitalistes també protesten

Fins ara, les protestes contra les restriccions anti-Covid a Itàlia les havia capitanejat, com arreu del món, l’extrema dreta. Ahir es van fer sentir des del pol oposat, com ara Poder al Poble, formació de l’esquerra anticapitalista extraparlamentària propera a la CUP. Per Poder al Poble, el green pass, tal com s’ha fet, “certifica el fracàs de l’Estat davant la pandèmia”, perquè és una mesura que fa recaure sobre l’individu “una responsabilitat que és de les institucions”. Pels anticapitalistes, el govern Draghi ha arribat a aquest extrem perquè no ha fet la feina quan tocava: confinar les zones industrials on va començar la pandèmia i potenciar el sistema sanitari i el transport públic per evitar contagis. En comptes del green pass, proposen potenciar la vacunació, fer seguiment de contagiats, tests gratuïts i més inspeccions laborals perquè les empreses respectin les mesures anti-Covid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona