Política

Recurs i compàs d’espera

Economia recorrerà al Tribunal de Comptes contra el no a uns avals que cap jutge ha tombat

Indignació per l’embargament “polític”, en l’ofrena anual a Companys

Mentre els màxims representants institucionals i tots els partits sobiranistes expressaven ahir la seva indignació per la negativa del Tribunal de Comptes a acceptar els avals del govern català als exalts càrrecs, l’afer se situa en un compàs d’espera tenint en compte que l’executiu presenta recurs contra la decisió –un recurs que resoldrà el mateix tribunal–, però, sobretot, que el PSOE i el PP han pactat rellevar tots els membres del tribunal comptable, que tenen el mandat caducat.

Amb tot, esperant el resultat dels recursos anunciats pel govern català però també els personals dels encausats i tenint present que aquests no paralitzen els embargaments, ERC anunciava ahir que avala amb 2 milions del partit les despeses dels anys 2016-2017 que s’imputen a tots els membres del govern Puigdemont-Junqueras.

Els republicans consideren que la “prioritat ara és evitar els embargaments”, mentre Junts informava inicialment que estava esperant el recurs del govern, però a darrera hora afegia que es coordinava amb la Caixa de Solidaritat.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, anunciava el recurs contra la decisió del tribunal tot recordant el caràcter administratiu d’aquest organisme comptable espanyol i el fet que cap òrgan jurisdiccional hagi invalidat el decret que sosté els avals a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Efectivament, el Tribunal de Comptes, amb majoria de membres triats pel PP, no està format per magistrats sinó per consellers de designació política. Sense ser òrgan jurisdiccional ni estar sotmès al poder judicial, l’organisme pot reclamar quantitats milionàries als encausats sense que cap tribunal els hagi jutjat i condemnat per malversació de fons públics.

Mandat caducat

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller recordava ahir que ni el Tribunal Constitucional ni cap altra instància judicial ha impugnat el decret aprovat pel Parlament que vehicula els avals a través de l’ICF, i que els responsables del tribunal comptable són “funcionaris de lliure designació política” que tenen el mandat caducat i que tanquen un informe abans de ser rellevats. Giró no va dubtar a acusar el tribunal d’haver pres “una decisió política de venjança”.

El recurs del govern és, en part, una manera de guanyar temps. Si bé sembla previsible que sigui desestimat pels mateixos membres del tribunal que han rebutjat els avals de l’ICF, el relleu anunciat que es farà d’aquests mateixos membres apunta a un compàs incert d’espera per si es produeix un nomenament ràpid dels substituts.

Els partits independentistes i En Comú Podem aprofitaven l’homenatge anual a la tomba del president Lluís Companys, afusellat pel franquisme, per acusar el Tribunal de Comptes (TdC) de perseguir políticament l’independentisme. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acusava l’òrgan comptable d’atacar les institucions catalanes i, tot recordant l’assassinat del president Companys, afirmava: “Veiem com els motius de fons que van portar el feixisme a atacar les institucions de Catalunya són els mateixos amb els quals es vol impedir que Catalunya pugui aspirar a la seva llibertat i al màxim de justícia social.” Aragonès va considerar que el tribunal “marcat per criteris polítics i ideològics” fa un altre pas en la causa general contra l’independentisme. El seu partit, d’altra banda, anunciava ahir que ha aportat 2 milions per cobrir bona part dels avals, però, al mateix temps, feia una crida a la “solidaritat per poder fer front a aquest nou atac venjatiu”.

També després de l’ofrena floral del Parlament a la tomba de Companys al Fossar de la Pedrera de Montjuïc, la presidenta Laura Borràs afirmava que Espanya “persevera a no ser un estat de ple dret”, en relació amb la negativa del tribunal a acceptar els avals de l’ICF com una mostra que “la persecució política que va viure Companys” continua “ben viva per part de l’Estat contra Catalunya”.

També a Montjuïc, el president del grup d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, va considerar il·legítimes les decisions d’un tribunal els membres del qual tenen caducat el mandat. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, parlava de “confiscació de béns sense judici” i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, considerava que el TdC busca únicament “venjança”.

Mentre el socialista Salvador Illa reiterava que el decret d’avals és “ajustat a dret” però que cal respectar la decisió del TdC, Ciutadans avalava la decisió. Des de Deltebre –Cs no assisteix mai a l’ofrena a Companys–, el seu portaveu, Carlos Carrizosa, manifestava que “els diners dels catalans no han de servir per guardar l’esquena de les persones que van malversar fons públics”.

LES FRASES

Veiem com el Tribunal de Comptes prossegueix la causa general contra l’independentisme
Pere Aragonès
president del govern de la Generalitat
La persecució política que va viure Companys [continua] ben viva contra Catalunya
Laura Borràs
presidenta del parlament de catalunya
Busquen dir «Vigileu, que això pot passar a més gent». És una forma de repressió subtil però eficaç
Jaume Giró
conseller d’economia i hisenda
Qualsevol decisió que prengui un òrgan amb el mandat caducat no té legitimitat
Jaume Asens
president del grup d’en comú Podem al congrés
Els diners dels catalans no han de guardar l’esquena de les persones que van malversar
Carlos Carrizosa
portaveu del grup parlamentari de ciutadans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona