Política

La policia britànica tracta de terrorisme l’assassinat del diputat conservador

Creu que el jove detingut tenia vincles amb l’extremisme islàmic

El govern revisarà la seguretat, però descarta la fi de les trobades entre polítics i electors

“David Amess era tot un senyor; un cop el vaig aturar pel carrer i l’home es va posar a parlar amb mi”, explica Karen, una dona d’uns quaranta-cinc anys, nascuda a Leigh-on-Sea i que ahir dipositava un ram de flors a les portes de l’església metodista on va ser assassinat amb dotze ganivetades el diputat conservador Sir David Amess aquest divendres al migdia. La policia científica continuava buscant proves, ahir al vespre, a l’interior de l’església metodista on va ser assassinat, a Eastwood Road North, un carrer residencial. Tota la zona estava acordonada.

La policia va declarar l’incident com a “terrorista” i la presència policial era notòria en aquest petit poble de 20.000 habitants, situat a 65 kilòmetres a l’est de Londres i en l’estuari del riu Tàmesi. Només hi ha un detingut en relació amb l’atac. La policia el considera vinculat a l’extremisme islàmic. Es tracta d’un jove de 25 anys, britànic d’origen somali, que va ser arrestat en la mateixa escena del crim després d’etzibar dotze ganivetades al polític. Amess tenia 69 anys i cinc fills. La policia també escorcolla dos pisos a Londres, però no busca ningú més, ja que creu que va actuar sol.

Homenatges

A Amess “sempre el recordaré pel seu somriure i per la defensa dels drets dels animals”, diu una altra dona que acaba de dipositar un ram de flors. Al matí també van fer-ho el primer ministre, Boris Johnson, la ministra de l’Interior, Priti Patel, el líder de l’oposició, el laborista, Sir Keir Starmer, el president del Parlament Lindsay Hoyle, que li van retre homenatge. Per les paraules que li dedicaven els seus conciutadans i tot els parlamentaris, Amess era una persona molt estimada i respectada. A la tarda es va celebrar una missa i una vigília en memòria seva, al parc contigu al carrer on va ser assassinat.

El seu assassinat ha obert el debat sobre la seguretat dels parlamentaris i sobre si han de continuar trobant-se cara a cara amb els ciutadans que representen als seus districtes electorals. Amess participava en una d’aquestes trobades quan va ser atacat. Algun diputat ahir va proposar que aquestes trobades fossin virtuals, que es fessin a través de plataformes. Però molts diputats van continuar reunint-se ahir, també com a reivindicació democràtica després dels actes en els surgeries, com es coneixen les trobades amb electors.

La ministra Patel va descartar a la tarda que s’acabin les trobades amb electors: “Vivim en una societat oberta, en una democràcia i seguirem així”. I hi va afegir: “No ens podem deixar intimidar per cap individu ni per cap motivació que intenti que deixem de funcionar d’aquesta manera.” També alguns ciutadans creien que “seria donar la raó a l’atacant”, va dir un veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona