Política

ERC vol més taula de diàleg per negociar pressupostos

Vilalta exigeix a l’executiu espanyol un canvi d’actitud en la llei audiovisual i que compleixi els compromisos d’inversions

Entre les línies vermelles de Junts, hi ha 1.500 milions de fons Covid i cogestió dels fons europeus

“Avís” d’ERC al PSOE i a Unides Podem perquè, si volen el seu suport als pressupostos generals de l’Estat, han de reimpulsar la taula de diàleg per començar a “generar les condicions necessàries” per començar a negociar. Dissabte el president dels republicans, Oriol Junqueras, ja advertia que veia lluny repetir un acord amb els socialistes pels comptes si no es complien els compromisos d’inversió que havien pactat en els comptes de l’any passat, i ahir, la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, reafirmava aquesta idea, però hi afegia que si l’executiu espanyol vol començar a parlar de suport als números “han de passar coses”.

No va fer explícites quines, però sí que va indicar que, per exemple, “no ajuda” a crear un clima de negociació el fet que el govern espanyol “no respecti la llengua catalana” en les diverses lleis, en especial en l’avantprojecte de la llei audiovisual, ni l’incompliment dels acords dels pressupostos en vigor ni tampoc que “intentin escapar sempre del context de la taula de negociació política” i de resolució del conflicte. Amb tots aquests advertiments, i en espera de gestos que arribin de La Moncloa, els republicans encara no han pres la decisió de si hi presentaran una esmena a la totalitat, ja que tenen de termini fins al dia 29. Recordava, a més, que no seria la primera vegada que tomben els comptes si consideren que no són favorables als interessos de la ciutadania.

Per la seva banda, JxCat, que no decidirà si hi presenta una esmena a la totalitat fins a l’executiva de dilluns vinent, va situar com a “línies vermelles” el manteniment dels fons Covid –caldria “un mínim de 1.500 milions d’euros per a les conselleries de Salut, Educació i Drets Socials”–, la cogestió dels fons europeus i una inversió en infraestructures “com a mínim del 19% que suposa el PIB de Catalunya”. Ara per ara, el partit “és llunyíssim del sí”, va explicitar la seva portaveu, Elsa Artadi, que va fer una crida renovada a articular un front comú dels diputats independentistes a l’hora de negociar els comptes: “Seria un error negociar Junts com a Junts, ERC com a ERC i la CUP com la CUP.”

Junts no deslliga el pressupost espanyol del blindatge del català en la llei de l’audiovisual ni del traspàs del servei de Rodalies. “Es fan moltes promeses, però tot queda en paper mullat”, va constatar, amb referència, per exemple, a la minsa execució de les inversions compromeses. “Per molta pluja de milions que prometin, és igual qui governi, sempre és el mateix: marginació i anar en contra de Catalunya”, va insistir.

Els comuns com a garantia

Des de l’òrbita dels comuns, el diputat al Congrés Joan Mena defensava que el projecte dels pressupostos representa “el millor acord de l’última dècada per a Catalunya”, amb una inversió un 6% superior als del 2021. Per convèncer ERC, JxCat i la CUP perquè “s’hi impliquin”, Mena posava com a “garantia” del compliment de les inversions la presència dels comuns, i recordava que els seus compromisos “acaben arribant tard o d’hora” i que havien aconseguit obrir les negociacions sobre el traspàs de Rodalies.

Llancem un missatge d’avís al govern de l’Estat perquè no està generant les condicions favorables per a la negociació
No seria la primera vegada que tombem uns pressupostos perquè no són bons per a la ciutadania
Marta Vilalta
PORTAVEU D’ERC
Per molta pluja de milions que prometin, és igual qui governi, sempre és el mateix: marginació i anar en contra de Catalunya
Seria un error negociar Junts com a Junts, ERC com a ERC i la CUP com la CUP
Elsa Artadi
PORTAVEU DE JxCAT
ERC vol polítiques progressistes i inversió. Deslligo la negociació a la taula de la tramitació al Congrés
Pedro Sánchez
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
Si hem demostrat una cosa és que els nostres compromisos acaben arribant més tard o més d’hora
Joan Mena
PORTAVEU DE CATALUNYA EN COMÚ

Sánchez atén ERC en inversió i deixa la política fora

David Portabella

El PSOE i ERC han obert ja la negociació dels pressupostos estatals del 2022, però el diàleg discret no evita l’encreuament de missatges. Després d’escoltar l’avís d’Oriol Junqueras que ERC podria tombar els comptes com ho va fer el 2019, el president espanyol, Pedro Sánchez, va confiar en el suport republicà –“bé, sempre hem de negociar, amb el PNB i amb ERC”, esgrimeix davant el “d’entrada no” republicà– i advertia que escolta i atén les demandes en inversions, però que deixa fora del diàleg la solució del conflicte polític, que es debat en la taula entre l’Estat i la Generalitat.

“Demanen polítiques progressistes i inversions. Ells tenen aquest full de ruta [independentista], però nosaltres hem deslligat la negociació que estem tenint en la taula de diàleg de la tramitació parlamentària [al Congrés]”, va delimitar Sánchez a la SER. Sobre el futur electoral, el president elogia la seva rival del 2023, Yolanda Díaz –“és molt bona ministra del meu govern”–, i l’anima a ordenar l’espai a l’esquerra del PSOE perquè entre Podem i Més País no es perdin vots progressistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona