Política

Marchena pregunta al Congrés quan iniciarà el diputat d’UP Alberto Rodríguez el compliment de la pena d’inhabilitació

El Suprem manté el torcebraç entre les dues institucions a l’hora d’executar la pena

La Mesa de la cambra baixa va acordar que mantingui l’escó tot i la condemna de l’alt tribunal

El Tribunal Suprem (TS) espanyol ha demanat al Congrés dels Diputats que l’informi sobre la data d’inici del compliment de la pena d’inhabilitació imposada al diputat d’Unides Podem (UP) Alberto Rodríguez.

L’endemà que la cambra baixa espanyola acordés mantenir l’escó de Rodríguez, el president de la sala penal del Suprem, Manuel Marchena, ha adreçat un ofici a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que remeti a l’alt tribunal l’informe sobre la inhabilitació de Rodríguez. Segons fonts jurídiques, el magistrat ho sol·licita amb la finalitat de realitzar la liquidació de la condemna del diputat.

L’alt tribunal va condemnar Rodríguez a un mes i 15 dies de presó, que se substitueix per una multa de 90 dies amb quota diària de sis euros, per un delicte d’atemptat a agents de l’autoritat. A més, li va imposar la pena accessòria d’inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna.

La petició del president del TS manté el torcebraç entre les dues institucions a l’hora d’executar la pena, que el Congrés interpreta de manera diferent a la resolució condemnatòria del TS. Ahir dimarts la Mesa de la cambra baixa va acordar, amb els vots de PSOE i la formació lila, que Rodríguez mantingui l’escó tot i la condemna de l’alt tribunal. Un informe dels lletrats del Congrés va avalar que segueixi exercint com a diputat després d’haver abonat la multa que li va imposar el Suprem.

Els serveis jurídics de la cambra argumenten que una pena privativa de llibertat sí que hauria estat “determinant de la causa d’inelegibilitat”, però en haver optat per una pena substituta “no pertoca derivar cap conseqüència extra penal que afecti a la condició de diputat”.

Segons els lletrats, la condició de diputat de Rodríguez no queda afectada perquè no concorre “ni la causa d’incompatibilitat sobrevinguda contemplada en l’apartat 2 en relació amb l’apartat 4 de l’article 6 de la Loreg”, ni els articles del Reglament del Congrés –21 i 22– que expliquen quan un diputat perd la seva condició.

Tant el PP com Cs i Vox han instat la Junta Electoral Central (JEC) que emeti un informe diferent al de la mesa i reconsideri la retirada de l’acta al diputat d’UP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona