Política

El regidor díscol de Cs dona llum verd al pressupost de Girona

L’abstenció de Daniel Pamplona, pendent d’expulsió del partit de Cs, facilita al govern (JxCat i ERC) la tramitació de les ordenances i el pressupost per al 2022

La resta de l’oposició (Guanyem, el PSC i la regidora no adscrita) s’hi oposa

El vot de qualitat de l’alcaldessa, Marta Madrenas, va permetre desempatar els tretze vots a favor de l’equip de govern (JxCat i ERC) i els tretze vots en contra de l’oposició i tirar endavant la tramitació del pressupost i les ordenances per al 2022 a Girona. Aquest desenllaç del ple extraordinari d’ahir, però, només va ser possible gràcies a l’abstenció de David Pamplona, portaveu de Cs, pendent d’un procediment d’expulsió del partit. Ahir mateix, Cs anunciava el seu vot en contra del pressupost i subratllava que “l’única persona que representa Cs en el ple” és Míriam Pujola (oficialment avui regidora no adscrita d’ençà que Pamplona, com a portaveu, l’ha exclòs).

Increment d’un 7,43%

Maria Àngels Planas, segona tinenta d’alcaldia i responsable d’Hisenda, no es va estar d’agrair el paper de Pamplona i va defensar l’import de 132 milions d’euros a què s’eleva el pressupost. Significarà un increment del 7,43% respecte a l’últim pressupost, aprovat el 2019 i que va ser prorrogat el 2020. La responsable d’Hisenda es va referir als comptes per al 2022 subratllant que s’inscriuen en “un context de final de restriccions i sortida de la crisi”, cosa que fa indispensable un nou pressupost. En destaca com a eixos principals l’aposta per les partides de “seguretat, neteja i economia” a la ciutat. Va avançar la instal·lació de més càmeres de seguretat i de més efectius per a la policia municipal; la necessitat d’actualització de contractes importants, com el de neteja i recollida d’escombraries, i un augment de la despesa en energia, en el transport públic, en els àpats i serveis del Consorci de la Sopa, i en l’oferta formativa de l’Escola de Música Municipal.

A grans trets, el govern municipal argumenta que el pressupost per al 2022 manté els sis milions d’euros en inversions respecte a l’actual. En gran part, seran per a obres de manteniment i de millora de la seguretat, així com d’adaptació al canvi climàtic. Entre altres partides, 700.000 euros són per a la instal·lació de LED en l’enllumenat públic; 600.000 euros, per a millores en l’enllumenat de la Devesa; 210.000, per al pla d’enllumenat; 500.000, per a la compra de dos autobusos; 130.000, per fer unes noves cotxeres; 500.000, per millorar parcs, jardins i rotondes; 190.000, per millorar la seguretat a la ciutat i col·locar més càmeres de vigilància, i 215.000, per a l’Estació Espai Jove, entre les principals inversions previstes.

Més pressió fiscal

L’augment de la despesa, però, també significarà un increment d’impostos, ja que amb les ordenances que es van aprovar es calcula que la pressió fiscal creixerà de mitjana un 6,2%. En concret, les ordenances s’incrementen un 4,4% i les taxes, un 3,4% (menys que l’increment de l’IPC, que és d’un 4,4% a la demarcació, diu la regidora). L’impost sobre béns immobles (IBI) s’apujarà un 7,8% (uns 3,25 euros al mes, segons Planas). “Aquest augment és necessari tenint en compte la necessitat d’incrementar serveis com ara la neteja i la seguretat, així com l’augment general del cost de la vida. Hem estat el govern que menys ha apujat els impostos, i sempre hem congelat taxes i impostos en moments com la crisi econòmica, i l’any passat amb la pandèmia. A més, tenim flexibilitat absoluta perquè es puguin pagar de manera fraccionada”, afegeix Plana.

Només Pamplona hi va coincidir en part: “M’abstindré. No és un sí. Permeto la continuïtat de la governabilitat. Si la bloquejo, no és just per a la ciutat ni pels danys col·laterals.”

La resta dels partits a l’oposició no van avalar els arguments de Plana. Pujola va definir aquests comptes com uns pressupostos que “no busquen ni donen cap solució; continuem igual o pitjor”, va dir.

Sílvia Paneque, des del PSC, va valorar que els comptes per al 2021 “són francament decebedors, amb falta de rumb, sense il·lusió, i marquen un final d’etapa”. Lluc Salellas, portaveu de Guanyem, va recalcar que el 2019 JxCat havia negociat i aprovat pressupost i ordenances amb ells. “Avui fan justament el contrari, pacten amb el transfuguisme. És una proposta regressiva, de retallades i pactada amb l’espanyolisme”, va concloure.

LA XIFRA

132
milions
és l’import del pressupost de l’Ajuntament de Girona que s’ha aprovat inicialment per al 2022.
L’augment de la pressió fiscal és necessari per millorar serveis com la neteja i la seguretat
Maria Àngels Planas
Responsable de l’àrea d’hisenda
M’abstindré. No és un sí. Permeto la governabilitat. Si la bloquejo, no és just per a la ciutat
Daniel Pamplona
portaveu de Cs
Pacten només amb una persona. No es busca ni es dona cap solució; continuem igual o pitjor
Míriam Pujola
Regidora no adscrita
Pressupostos decebedors, amb falta de rumb, sense il·lusió, i que marquen un final d’etapa
Sílvia Paneque
Portaveu del Psc
Pacten amb el transfuguisme. És una proposta regressiva, de retallades i pactada amb l’espanyolisme
Lluc Salellas
portaveu de Guanyem Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona