Política

Els pressupostos que arriben dimarts al Parlament posaran a prova la majoria independentista de la investidura

Es preveu que el ple per votar les esmenes a la totalitat sigui el 22 de novembre

Els pressupostos per al 2022 arriben aquest dimarts al Parlament i suposaran una prova de foc per a la majoria independentista del 52% (ERC, Junts i CUP) que van permetre la investidura de Pere Aragonès. El primer escull que hauran de superar els comptes serà la votació de les esmenes a la totalitat. Els grups tenen fins a aproximadament el 19 de novembre per decidir si en presenten i el debat i votació al ple del Parlament apunta al 22 de novembre.

El Departament d’Economia preveu que es faci la votació final dels comptes el 23 de desembre o a principis de gener si algun grup els porta al Consell de Garanties Estatutàries. La CUP decidirà amb la militància el pròxim cap de setmana si presenta esmena a la totalitat.

Aquest dimarts està previst que la Mesa admeti a tràmit el projecte de llei dels pressupostos aprovat pel Govern. I a partir d’aquí, comencen a córrer els terminis. Segons l’article 131 del reglament del Parlament, s’obren dos períodes d’esmenes: una durada no inferior a 10 dies naturals per a les esmenes a la totalitat i una durada no inferior als 20 dies naturals per a les esmenes a l’articulat.

Segons el reglament, la Mesa ha d’habilitar en els 7 primers dies un període perquè cada conseller comparegui davant la comissió que correspongui per informar sobre el contingut del pressupost de cada departament. Unes compareixences que es preveuen per a principis de la setmana que ve. La Mesa del Parlament que es reunirà dimarts confirmarà el calendari, però es dona per segur que el debat i votació de les esmenes a la totalitat contra els pressupostos serà dilluns 22 de novembre. Segons el reglament, s’han de sotmetre a votació conjuntament totes les esmenes. En cas que es rebutgin, els comptes continuaran la tramitació en comissió. Però si prosperessin els pressupostos quedarien rebutjats i no hi hauria opció de continuar debatent-los a la cambra catalana.

El Departament d’Economia calcula que el Parlament pot aprovar de manera definitiva els pressupostos just abans de Nadal, però en cas que algun grup parlamentari porti el projecte de llei al Consell de Garanties Estatutàries, la votació no es podria fer fins a principis de gener de l’any que.

Possibles socis

La militància de la CUP decideix entre divendres i diumenge si presenta esmena a la totalitat contra els pressupostos. El Govern ha repetit per activa i per passiva que els anticapitalistes són el soci prioritari i no volen, de moment, pensar a buscar altres aliances. Especialment ERC s’ha mostrat molt reticent a mirar cap al PSC davant les dificultats d’un acord pressupostari amb els anticapitalistes.

Però si la CUP opta per l’esmena a la totalitat, s’esquerda la majoria independentista que va permetre de la investidura de Pere Aragonès i s’obre un nou escenari de geometria variable. I aquí entren en joc PSC i comuns, tots dos s’han mostrat disposats a negociar i facilitar els comptes, però fins ara el Govern no hi ha tingut contactes per parlar dels comptes. N’hi ha prou amb l’abstenció del PSC (33 diputats) en la votació de les esmenes a la totalitat perquè els pressupostos superin el tràmit encara que la CUP decideixi presentar-ne una. ERC i Junts sumen 65 vots en contra de les esmenes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona