Política

Proposen la supressió del títol de rei d’Espanya

ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, Bildu i BNG esmenen la llei de memòria democràtica

ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu i BNG van registrar ahir al Congrés fins a cinc esmenes conjuntes al projecte de llei de memòria democràtica, que va aprovar el juliol passat el govern espanyol. Aquests grups van anunciar aleshores que no hi donarien suport excepte que es fessin canvis al text en la tramitació parlamentària en considerar-lo “insuficient”. Concretament, proposen “singularment la supressió del títol de rei d’Espanya i els privilegis que d’aquest es deriven tenint en compte que va ser atorgat per un règim il·legal”, el franquista. Hi afegeixen que “la prefectura de l’Estat va ser institucionalitzada per Franco sense que se sotmetés a referèndum perquè els ciutadans poguessin escollir la forma d’estat”. També proposen modificar la llei d’amnistia del 1977 per evitar que es continuï “perpetuant la impunitat sobre els crims del franquisme i de lesa humanitat” i recorden que les víctimes han hagut de recórrer a altres països per intentar que es faci justícia.

En relació amb el “reconeixement de la persecució cultural i lingüística”, s’indica que “durant el franquisme es va intentar l’harmonització identitària prohibint l’ensenyament en llengua que no fos la castellana, a més de les publicacions i el seu ús en qualsevol situació”, raó per la qual consideren que “l’Estat ha de reconèixer i reparar el dany causat a la cultura per motius polítics durant el règim”.

Pel que fa a la devolució de la titularitat i museïtzació d’edificis emblemàtics i símbols de la lluita antifranquista es proposa “la restitució de la titularitat de les dependències de la prefectura de la policia de la Via Laietana de Barcelona a la Generalitat”. Un altre element que volen incorporar al projecte de llei és establir un mecanisme per al reconeixement i la reparació de la incautament de béns i patrimoni dels ateneus i associacions culturals i altres personalitats jurídiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres