Política

La CUP esprem la negociació

La militància cupaire aposta per una esmena a la totalitat al pressupost de la Generalitat, però vol continuar els contactes amb el govern

L’executiu lamenta el vet, però veu marge fins dilluns per convèncer els anticapitalistes

Plaja defensa que Aragonès s’ha arromangat quan ha calgut

Menys de 500 militants de la CUP, 462, han decidit en assemblees presentar una esmena a la totalitat al pressupost de la Generalitat per a l’any vinent, però alhora continuar negociant amb el govern. Els anticapitalistes no han formalitzat de moment el seu vet als comptes –tenen fins dilluns per registrar l’esmena– i ahir mateix es van tornar a reunir, a la tarda, amb el president, Pere Aragonès, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, per acostar posicions. Hi ha, doncs, cinc dies de marge per continuar les discussions, ja que fins a l’últim moment abans de la celebració del debat a la totalitat es podria retirar el vet.

La reunió va durar una hora i mitja, i la CUP hi va traslladar la seva posició. Aragonès i Giró van remarcar la importància d’aprovar els comptes i que s’hi han anat incorporant propostes dels anticapitalistes. També es va posar sobre la taula la urgència d’arribar a un acord, atès el calendari, i es va mostrar la voluntat del govern de continuar negociant i les parts es van instar a mantenir més contactes. L’executiu va demanar a la CUP que, ja que les seves bases han votat a favor de continuar parlant, que concretin què inclou aquesta voluntat.

La militància cupaire considera que els números actuals “són insuficients i continuistes”. Un 63% ha votat a favor d’impossibilitar la tramitació del pressupost, mentre que un 68% vol que es continuï negociant. “L’esmena a la totalitat que presenta la CUP és una triple esmena als pressupostos i a l’acció política actual del govern”, va assegurar la diputada Eulàlia Reguant. La CUP retreu a l’executiu la normalització de la relació amb l’Estat espanyol, també critica el “model sociovergent” desenvolupat pel govern i, finalment, pretén embarrancar els comptes perquè troba que no van prou enllà en matèria d’habitatge i sanitat. Per tot plegat, insisteix que cal un gir de 180 graus en el model econòmic. Els anticapitalistes reuniran els seus òrgans de coordinació per definir quins elements podrien “desencallar” la situació, bo i advertint que “negociar a la baixa l’acord d’investidura no és una bona solució”. No van detallar si, en cas que el govern continuï cedint, tornaran a convocar la militància o decidiran com cal procedir directament els òrgans de direcció.

Hi ha temps

El govern lamenta l’anunci de l’esmena, però està amatent a la concreció de les reivindicacions de la CUP, per bé que fa setmanes que hi negocia i incorpora les seves demandes –“quin sentit té que la CUP digui que no a un pressupost de 38.139 milions d’euros que porten el seu segell?”–, i no es planteja encara obrir negociacions amb els comuns o el PSC en previsió que els cupaires facin marxa enrere. Es podria donar la circumstància que dilluns la CUP mantingui la seva posició i l’executiu no hagi parlat amb altres possibles socis de pressupost. En qualsevol cas, el missatge d’ahir del govern era el mateix que va expressar el conseller Giró dimarts de la setmana passada: “Pressupost o pressupost.” La portaveu, Patrícia Plaja, va reiterar del dret i del revés que encara hi ha temps per arribar a un acord amb la CUP i que no s’acabi presentant l’esmena a la totalitat. “El govern sap quin és el calendari, el vol complir; Catalunya tindrà pressupost i volem que sigui amb la CUP”, va insistir Plaja.

En tot cas, la portaveu va recordar que el president Aragonès s’ha reunit i ha negociat tantes vegades com ha calgut amb la CUP, sense anar més lluny, dijous passat i ahir mateix, i que “no és moment de posar medalles ni d’assenyalar ningú”. Era la resposta a la petició de Junts per Catalunya perquè Aragonès s’arromangui. Elsa Artadi va remarcar dilluns que el president és el màxim responsable de l’aprovació dels comptes. Ahir al matí, es van reunir a Palau Aragonès, Giró, el vicepresident Jordi Puigneró i representants de JxCat (Laura Borràs, Jordi Sànchez, Albert Batet) i d’ERC (Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Sergi Sabrià) per analitzar el cop de porta provisional de la CUP.

Vilalta va replicar als anticapitalistes que la millor manera d’esvair “les temptacions sociovergents” és aprovar els comptes i va afirmar que, si l’escull és l’habitatge, segur que arribaran a un acord. La CUP reclama una dotació anual de 1.000 milions en aquest àmbit (ara n’hi ha pressupostats 750, un increment de 400 respecte al pressupost anterior).

La portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, va subratllar que la CUP no ha bloquejat el pressupost i que vol continuar negociant i va advertir del perill de llençar la majoria independentista del 52% a la famosa “paperera de la història”.

El govern descarta una pròrroga del pressupost actual, conscient que a la recambra hi podria arribar a haver l’abstenció de grups com En Comú Podem i el PSC. Si no hi ha ningú que els truqui per negociar, els comuns presentaran la seva esmena a la totalitat, que coincideix amb el no d’ERC a la tramitació dels comptes d’Ada Colau a l’Ajuntament de Barcelona.

En canvi, els socialistes, que miren de reüll la CUP, asseguren que la seva decisió no depèn de si l’executiu els truca o no els truca, i que la majoria alternativa a la del 52% independentista és “incompatible” amb els anticapitalistes.

Dependre d’una abstenció socialista seria tot un canvi de paradigma en la legislatura i un trencament de blocs inaudit a escala nacional, un pas més en el camí obert amb el pacte de JxCat a la Diputació de Barcelona i els d’ERC en diversos ajuntaments. Per això, Vilalta reivindicava que la CUP és el soci d’investidura i de legislatura i “no tindria sentit ni seria lògic” cap pacte alternatiu, ja que implicaria “canviar les prioritats” del mandat.

A banda dels Jocs Olímpics d’hivern i del Hard Rock, la CUP qüestiona també l’ampliació de l’aeroport del Prat –que de moment està descartada– i el finançament de la fórmula 1, pensa que les accions en defensa de la llengua no han estat “clares i contundents com requereix el moment”, que l’empresa pública energètica “avança amb més lentitud i menys recursos” del que caldria –s’han pressupostat fins a 500.000 euros per realitzar els estudis previs necessaris per desplegar-la– i valoren que, en matèria d’educació, “malgrat no complir amb la totalitat dels compromisos, s’ha anat avançant prou”, segons consta en el document que va sotmetre a la votació de les assemblees.

LES FRASES

L’esmena a la totalitat és una triple esmena al pressupost i a l’acció política actual del govern
Eulàlia Reguant
Portaveu de la CUP al Parlament
Quin sentit té que la CUP digui que no a un pressupost de 38.139 milions d’euros que porten el seu segell?
Patrícia Plaja
Portaveu del govern
És evident que treballem contra rellotge, però encara hi ha temps fins dilluns
Marta Vilalta
Portaveu d’ERC
No existeix un bloqueig, sinó que ens instem a continuar treballant per fer-ho possible
Mònica Sales
Portaveu de JxCat al Parlament

Els gestos del govern per seduir els cupaires

Entre els gestos que ha fet el govern per seduir els cupaires, hi ha l’anunci de la creació d’una energètica pública, la reducció progressiva de les ràtios d’alumnes d’infantil i primària, una limitació “tant com sigui possible” del recurs a les unitats ARRO i Brimo dels Mossos d’Esquadra en els desallotjaments, l’augment del pressupost en habitatge social i del tempteig i retracte per evitar desnonaments, la internalització del servei 061 (el contracte amb Ferrovial acaba el juny del 2022 i des del mes d’octubre els treballadors estan en vaga indefinida), el compromís de no formalitzar cap candidatura per als Jocs Olímpics d’hivern fins que no es faci la consulta al territori el 2022, il’exclusió del macroprojecte d’oci i hotels conegut com a Hard Rock dels comptes.

L’executiu també va anunciar la retirada de l’acusació de presó contra set activistes per la mobilització per la investidura fallida de Carles Puigdemont, el 30 de gener del 2018, i, de fet, de totes les acusacions si no hi ha lesions cap a treballadors públics o no se’n pugui acreditar l’autoria, una qüestió que formava part de l’acord d’investidura. A més, el govern remarca que 3 de cada 4 euros es destinen a despesa social.

En tot cas, la CUP vol impedir la “consolidació del marc d’estancament i gestió autonòmica imperant” i considera que els comptes “ni de bon tros són els més expansius de la història ni els que mereix la majoria popular i treballadora”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona