Política

El pressupost de la Diputació per al 2022 creix un 10,6%

S’emmarca en una situació en què els efectes de la pandèmia són visibles en l’àmbit social i econòmic

Polítiques socials, habitatge, cultura i canvi climàtic

S’incrementa fins a 2,7 milions el pressupost en l’àrea d’habitatge

Un total de 162,8 milions d’euros és el pressupost que la Diputació de Girona ha presentat per al 2022. És un 10,67% més alt que el del 2021 i s’emmarca, segons el president de la Diputació, Miquel Noguer (JxCat), en un context postpandèmia i de procés de reactivació social i econòmica. Per aquest motiu, va dir Noguer, com en el cas del 2021, es tracta d’un pressupost “per ajudar la gent”. En el mateix sentit, el vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas (ERC), va afegir que és un pressupost “expansiu” en què destaquen les partides per a polítiques socials, l’habitatge, la cultura i la lluita contra el canvi climàtic. Així mateix, durant la presentació ahir del pressupost –que se sotmetrà avui al ple–, tant Noguer com Presas van insistir que és el primer pressupost en què una diputació catalana alinea totes les seves partides als objectius de desenvolupament sostenible (ODS); de fet, és la segona a l’Estat espanyol.

El pressupost general de la Diputació de Girona augmenta, en termes consolidats, un 10% respecte al pressupost de l’exercici anterior –que era de 147,1 milions–, tant de la mateixa corporació com del conjunt d’organismes autònoms que en depenen, com per exemple Dipsalut, amb una partida de 15,6 milions –un 6,20% més que el 2021–. El president de la Diputació de Girona assenyala respecte a aquest pressupost: “Reafirmem el nostre compromís amb els 221 ajuntaments de la demarcació, els quals són destinataris del 51% de les subvencions i transferències. Mantenim el nostre compromís de ser l’ajuntament d’ajuntaments.”

Principals eixos

Dins el context de lluita contra el canvi climàtic, s’aposta, entre altres, per les ajudes als ajuntaments destinades a la implantació d’energies renovables i inversions en eficiència energètica. En total, es destinaran prop de tres milions d’euros a aquestes ajudes i a inversions directes per promoure accions a favor de l’energia verda i la sostenibilitat.

Pel que fa a les polítiques socials, s’incrementen en gairebé 900.000 euros els comptes de Dipsalut, que és l’organisme autònom des del qual es despleguen la majoria de les polítiques socials i de salut pública de la Diputació. En aquest sentit, segons Presas, es continuarà impulsant el desplegament de la teleassistència a la demarcació com un servei clau per a les persones grans. I es continuarà apostant, entre moltes altres línies de treball, pel programa Sigues tu, que promou estils de vida saludables i empodera la ciutadania.

Pel que fa a les polítiques d’habitatge, la Diputació incrementa un 22,5% el pressupost de l’àrea d’habitatge, arribant a un total de més de 2,7 milions d’euros. Uns recursos que es destinaran tant al desplegament de plans d’habitatge com a l’adquisició i adequació d’edificis per part dels ajuntaments de la demarcació. Els comptes per a l’any vinent també incrementaran els recursos destinats a polítiques educatives i a la cultura. De fet, el pressupost de l’àrea de cultura, noves tecnologies, esports i educació augmentarà més d’un 5% i arribarà fins als 26,76 milions.

D’altra banda, també es destinaran 5,3 milions d’inversió en el manteniment de la xarxa viària de la qual la Diputació és titular. O també 1,2 milions en equips i aplicacions informàtiques, o 318.000 euros en equipaments per a la difusió d’espais naturals protegits, mentre que la inversió en calderes, xarxes de calor i eficiència energètica arribarà a poc més d’un milió d’euros, i la inversió en edificis i altres construccions, a 563.000 euros.

Ajuts als micropobles

La Diputació, a més, incrementarà en un milió d’euros el fons de cooperació econòmica –21,1 milions– per ajudar els municipis de menys de 1.000 habitants –a la demarcació hi ha 121 ajuntaments amb menys d’aquesta xifra d’habitants– a fer front al servei d’intervenció. “Fem costat als petits municipis ajudant-los a dotar-se d’estructura per tal d’enfortir la maquinària dels ajuntaments”, va remarcar Presas. “Per primer cop se’ls injectarà això”, va insistir també Noguer en referència a aquesta ajuda directa per als micropobles.

El president, Miquel Noguer, va concloure que es tracta d’un pressupost “expansiu en clau municipalista” i que “s’adapta a les necessitats del territori, que garanteix totes i cada una de les ajudes de l’any anterior, i destinat a fer front a la reactivació pels efectes derivats de la Covid-19”.

LES FRASES

Garanteix totes i cada una de les ajudes de l’any anterior i està destinat a fer front a la reactivació pels efectes derivats de la Covid-19
L’ADN d’aquesta casa és ser l’ajuntament dels ajuntaments
Miquel Noguer
president de la diputació de girona
Davant el context de crisi climàtica, les administracions hem d’actuar com a motors de canvis
Pau Presas
vicepresident de la diputació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia