Política

Alemanya alerta d’un hivern “dramàtic”

Berlín tem un confinament comparable al que va entrar en vigor ahir a Àustria

Les regions amb més contagis comencen a tancar la vida pública

La frase del ministre de Sanitat, Jens Spahn, només s’entén en un polític amb un peu fora del càrrec: “Probablement al final de l’hivern pràcticament tothom a Alemanya estarà vacunat, curat o mort”, va dir ahir Spahn, ministre del govern sortint d’Angela Merkel.

Era, òbviament, una altra crida als no-vacunats perquè deixin de ser-ho, en un país on la taxa dels ciutadans amb la pauta completa de la vacuna del coronavirus és d’un 68% i on la incidència de contagis s’ha disparat als nivells més alts de tota la pandèmia –amb 386,5 casos en set dies per 100.000 habitants.

Nivells “mai vistos”

La situació és “altament dramàtica”, afirmava en una reunió interna la cancellera Merkel, segons la qual els nous contagis arribaran a nivells “mai vistos” en aquest país.

A Alemanya no es vol sentit parlar de confinament nacional. Tampoc de vacunació obligatòria, com la decretada per Viena. Però a escala regional, al sud i a l’est del país, ja s’han imposat restriccions dràstiques a la vida pública, i a Berlín es necessita el certificat Covid per anar al bar, al restaurant, a la piscina o al cinema.

Àustria va tancar portes ahir, per quart cop en tota la pandèmia. Alemanya havia esquivat fins ara els confinaments estrictes. Però sí que ha tingut tancaments gairebé totals de la vida pública, des de principis de desembre de l’any passat i fins que a l’abril es van alleugerir les mesures.

Desgavell

Són 82 milions d’habitants, amb un alt percentatge d’habitants que o bé rebutgen la vacuna o bé es van cansar de buscar-la els mesos passats, en un país amb una sanitat pública antiquada. Aconseguir una cita per al centre de vacunació o el metge de capçalera volia dir hores de penjar-se al telèfon o de buscar a internet una data lliure.

Quan finalment es van alliberar les cites ja havien passat les vacances. És a dir, una de les motivacions per vacunar-se –viatjar sense problemes–. Ara hi ha prou dosis per vacunar tant els que demanen la tercera dosi com els que finalment es decideixen per la primera. Entre 27 i 30 milions de punxades fins a finals de l’hivern, assegura el govern federal. Però s’han tornat a col·lapsar els serveis en línia i els telefònics.

De molts dels obstacles logístics en seria responsable el Ministeri de Sanitat de Spahn. És cert que el ministre fa setmanes que alerta de la situació. Però també ho és que el govern sortint, inclosa Merkel, ha perdut molt de temps mentre els experts enviaven missatges desesperats. I que el govern virtual del socialdemòcrata Olaf Scholz, amb els verds i els liberals, no es decideix a agafar la pandèmia per les banyes.

A Àustria ha entrat en vigor el confinament més estricte, amb una incidència per damunt dels 1.102 casos per setmana i 100.000 habitants, enmig de les protestes al carrer de descontents de tota mena, conspiranoics i ultradretans o neonazis infiltrats.

A Alemanya, les restriccions afecten regions on la incidència està a nivells austríacs. Són territoris veïns, com ara Baviera, o amb una alta incidència, també, de vot radical dretà i negacionista, com a Turíngia i Saxònia, on Alternativa per Alemanya (AfD) obté els seus millors resultats, per damunt d’un 25% dels vots.

LES FRASES

Al final de l’hivern pràcticament tothom a Alemanya estarà vacunat, curat o mort
Jens Spahn
ministre de sanitat alemany
La situació és altament dramàtica. Els contagis arribaran a nivells mai vistos
Angela Merkel
cancellera alemanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona