Política

Dimiteix la primera ministra sueca hores després d’accedir al càrrec

Magdalena Andersson no ha aconseguit aprovar els seus pressupostos

El seu mandat ha durat menys de vuit hores però l’escenari més probable és que torni a ser elegida en una nova votació

La primera ministra de Suècia, primera dona en accedir a aquest càrrec al país, ha dimitit poques hores després de ser nomenada.

La socialdemòcrata Magdalena Andersson ha pres aquesta decisió després que el govern que encapçalava, una coalició entre el seu partit, els ecologistes del Partit del Medi Ambient  i els excomunistes del Partit de l’Esquerra, no hagi pogut aprovar el seu projecte de pressupostos.

Andersson ha estat elegida després que el 10 de novembre dimitís el socialista Stefan Löfven en perdre una moció de cesura. Ha aconseguit ser investida per un vot, però a la tarda, els tres partits a l’oposició han imposat els seus comptes, fet que ha provocat la sortida dels verds del govern. En conseqüència, ha dimitit i ara buscarà una nova majoria.

El mandat de la primera ministra ha durat menys de vuit hores, les que han passat entre que el Parlament ha acceptat la seva elecció, en no tenir a la majoria en contra seva (175 escons), fins que ha presentat la seva renúncia.

En una roda de premsa, la primera ministra sortint ha explicat que “segons la pràctica constitucional, un govern de coalició ha de dimitir quan surt un partit. No vull dirigir un govern del qual se’n qüestioni la legitimitat. És per això que he presentat la meva dimissió”.


El president del Parlament, Andreas Norlén, ha informat que ha acceptat la dimissió i demà explicarà com segueix el procés després de reunir-se amb els líders polítics. L’escenari més probable és una nova votació en la que la líder socialdemòcrata resulti investida una altra vegada, ja que manté els mateixos suports.

Els ecologistes, que han justificat la seva decisió pel fet que la majoria parlamentària ha forçat l’executiu de coalició amb governar amb els pressupostos de l’oposició, han reiterat que mantenen el suport a Andersson de cara a una eventual nova votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona