Política

Junts pregunta al govern si té pensat aplicar el 155 lingüístic que proclama Casado

El partit registra una bateria de preguntes al Congrés en relació amb la sentència sobre el 25% de castellà a l’escola

La formació recorda que el TC avala que el català com a llengua vehicular “no produeix cap lesió” del dret a l’educació

El grup parlamentari de Junts al Congrés dels Diputats ha preguntat al govern espanyol si té pensat aplicar el 155 lingüístic que proclama el cap de l’oposició, el líder del PP, Pablo Casado.

En una bateria de preguntes presentada a la Mesa de la cambra baixa espanyola, Junts demana a l’executiu si prendrà “represàlies” contra polítics i responsables de centres educatius que “es neguin a implantar el bilingüisme” a l’ensenyament.

Una altra de les preguntes demana si el govern estatal pensa utilitzar les sentències del Tribunal Suprem i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per “substituir” el model educatiu a Catalunya, “en contra de l’enorme consens social amb què compta”.

Els diputats de Junts pregunten, a més, si el govern té la “intenció” d’utilitzar la condició d’“administració educativa” de l’Estat per “imposar” el bilingüisme als centres educatius.

A banda, i “davant d’una probable sentència” del Tribunal Constitucional que declari la “inconstitucionalitat” de la LOMLOE, Junts interpel·la al govern per si preveu “reorientar” l’aplicació de la legislació en matèria educativa “de forma que es culmini la voluntat expressada pel ministre Wert” en relació a la LOMCE, quan va dir que calia “espanyolitzar els nens de Catalunya”.

En la mateixa línia, demana al govern si creu que la legislació en matèria educativa “ha de servir per perseguir llengües cooficials minoritàries l’ús de les quals està amenaçat”.

També s’interessa per l’explicació del govern sobre el fet que a l’Estat espanyol “hi hagués major respecte a les minories nacionals i comunitats històriques” durant els anys 90 del segle XX que durant els 20 del segle XXI.

Finalment, Junts recorda que els consensos en matèria educativa i en relació amb l’escola en català “sobre els quals en bona part pivotava el pacte constitucional del 1978 a Catalunya” quedaven “reflectits” en la doctrina “històrica” del Tribunal Constitucional que deia: “L’ús del català com a llengua vehicular de l’ensenyament no produeix cap lesió del dret a l’educació”, en una cita textual que recull la bateria de preguntes.

Davant d’aquest fet, el partit pregunta: “Considera el govern que aquests consensos s’han trencat definitivament amb la recent jurisprudència que imposa el bilingüisme en l’ensenyament a Catalunya?”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona