Política

Vacunació infantil i tercera dosi contra el rebrot a la UE

L’Agència Europea de Medicaments avala inocular la vacuna als nens d’entre cinc i onze anys amb Pfizer-BioNTech

Brussel·les demana que el certificat del vaccí Covid-19 caduqui al cap de nou mesos

Dosis de reforç per a tothom i vacunes per als nens. Aquesta és la nova estratègia de la Unió Europea per afrontar l’última onada de la pandèmia, que fa perillar el Nadal amb noves restriccions. A Europa li sobren vacunes, però abans de donar-les als països pobres, on menys del 6% de la població està immunitzada, prefereix utilitzar-les per tenir una doble protecció contra el virus.

La pauta de vacunació inicial continua sent eficaç al cap de sis mesos per no emmalaltir de manera greu, segons els estudis que s’han fet fins ara. Tot i això, passat aquest temps hi ha més risc d’infecció, segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

Incapaç d’inocular el 35% de ciutadans, que encara es resisteixen a posar-se la primera dosi, la UE opta per posar una tercera als ja vacunats. La idea és donar un altre xut d’immunitat al 65% de la població restant perquè no es contagiï i així no passi el virus als no vacunats, que tenen més risc de morir o acabar a l’UCI.

Aquesta nova estratègia es va començar a promoure ahir des de Brussel·les i ja hi ha països com França que han anunciat dosis de reforç per a tothom. La millor manera per fomentar-ho és amb el passaport Covid-19. La Comissió Europea proposa que el certificat de vacunació per viatjar caduqui al cap de nou mesos sense la tercera injecció. “Més enllà dels 9 mesos [el certificat] no es reconeixerà”, avisa l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders.

L’executiu europeu posa aquest límit perquè creu que amb “tres mesos addicionals” les campanyes de vacunació dels estats es podran “ajustar”. “Hi ha prou dosis”, assegurava ahir la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, que al maig, quan encara no hi havia estudis sobre les dosis de reforç, va tancar un acord de compra amb Pfizer-BioNtech per adquirir 1.800 milions d’antídots per als pròxims dos anys. A tot això, uns 200 milions de dosis repartides a la UE encara no s’han administrat.

Brussel·les espera que els Vint-i-set donin llum verd a aquesta proposta i que entri en vigor a partir del 10 de gener. Si finalment s’aprova, els ciutadans que vulguin viatjar i tinguin caducat el passaport de vacunació hauran de rebre una tercera dosi de la vacuna o tornar a fer-se tests per demostrar que no estan contagiats.

Una altra opció que ara tindran els governs per intentar reduir els casos de Covid-19 serà vacunar els més petits. L’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) va avalar ahir l’ús de l’antídot de Pfizer-BioNTech en nens d’entre 5 i 11 anys. La dosi serà menor de la que es fa servir per als majors de 12 anys: una tercera part de l’habitual. De totes maneres, es posarà en dues injeccions en un espai de temps de tres setmanes. L’EMA assegura que la vacuna és segura i que els efectes secundaris són els habituals: dolor al lloc de la injecció, cansament, mal de cap, dolor muscular i calfreds.

LA XIFRA

65
per cent
dels ciutadans de la Unió Europea s’han posat almenys la primera dosi de la vacuna del coronavirus.

Accés a la UE de tots els vacunats

La Comissió Europea vol que tots els vacunats del món (que tinguin visat) puguin entrar a la Unió Europea. Actualment, hi ha una llista blanca de països amb bona situació epidemiològica que tenen obertes les portes del club europeu.

Tot i que menys de la meitat de la població al món encara no s’ha pogut posar les dues dosis, Brussel·les creu que la immunització anirà avançant a bon ritme els pròxims mesos i veu necessari canviar els criteris d’accés al territori de la UE.

L’executiu comunitari va plantejar ahir que, a partir del març, qualsevol estranger vacunat o recuperat de la Covid-19 pugui viatjar a la UE, independentment de la situació al seu país. Els viatgers considerats “essencials” estaran exempts d’aquesta norma, que ara hauran d’avalar els 27 estats membres.

D’altra banda, la CE va demanar ahir als governs europeus que reobrin fronteres a partir del 10 de gener a tots els que estiguin immunitzats amb vacunes aprovades per l’Organització Mundial de la Salut. No obstant això, els estats podran demanar una PCR addicional si la vacuna no ha estat validada per l’Agència Europea de Medicaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona