Política

L’OMS critica les restriccions de viatges per l’òmicron

L’organisme internacional demana als governs que es guiïn per la ciència i donin suport als països africans

La nova variant continua estenent-se i ja se n’han trobat casos en almenys onze països

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va criticar ahir les dràstiques restriccions de viatge aplicades al sud de l’Àfrica i va demanar que les decisions dels governs es guiïn per la ciència i que es doni suport als països africans, segons va transmetre l’oficina per a Àfrica d’aquesta agència de Nacions Unides.

“Les restriccions de viatge poden jugar un paper a l’hora de reduir lleument l’expansió de la Covid-19, però imposen una pesada càrrega en les vides i en els mitjans de vida”, va recordar l’oficina de l’OMS per a l’Àfrica en un comunicat. “Si s’apliquen restriccions, no haurien de ser innecessàriament invasives o intrusives i haurien d’estar basades en la ciència, d’acord amb les Regulacions Internacionals de Salut (2005), que són d’obligat compliment”, s’afegeix al text.

La directora de l’oficina de l’OMS per a l’Àfrica, Matshidiso Moeti, va lloar la “rapidesa i la transparència dels governs de Sud-àfrica i de Botswana” a l’hora d’“informar el món” d’aquesta nova variant”. “L’OMS està al costat dels països africans que han tingut el coratge de compartir amb valentia una informació de salut pública que salva vides, ajudant a protegir el món contra l’expansió de la Covid-19”, hi va afegir Moeti. “Amb la variant òmicron ja detectada en diverses regions del món, posar restriccions de viatge enfocades a l’Àfrica ataca la solidaritat global”, va remarcar la responsable de l’Organització Mundial de la Salut.

Mentrestant, la variant òmicron del coronavirus continua estenent-se arreu del món i ahir se’n van detectar tretze casos als Països Baixos, dos a Dinamarca i dos a Austràlia, un fet que ha empès molts països a imposar restriccions de viatge a determinats països de l’Àfrica austral.

Les autoritats neerlandeses van revelar que els tretze casos de la variant òmicron es van detectar entre els passatgers de dos vols que van arribar divendres a Amsterdam procedents de Sud-àfrica. Els responsables sanitaris van fer la prova del coronavirus a més de 600 passatgers d’aquests vols i van sortir 61 positius, tretze dels quals amb la nova variant descoberta a Sud-àfrica.

La mutació del virus, que l’OMS va qualificar de “preocupant” la setmana passada, ha fet témer que pugui ser resistent a les vacunes existents contra la Covid-19 i que allargui encara més la pandèmia. La nova variant ha estat detectada primer a Sud-àfrica, però ja se n’han trobat casos al Regne Unit, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Dinamarca, Bèlgica, Botswana, Israel, Austràlia i Hong Kong. A banda de les restriccions de viatges imposades per molts països, la variant òmicron ha començat a estendre la por en els mercats financers.

LA FRASE

Posar restriccions de viatge enfocades a l’Àfrica ataca la solidaritat global
Matshidiso Moeti
directora de l’oms a l’àfrica

Arribada “inevitable” als EUA

L’assessor en cap del govern nord-americà per a qüestions mèdiques, Anthony Fauci, va afirmar ahir que és “inevitable” que la nova variant de la Covid-19 òmicron arribi als Estats Units i va demanar que s’estigui preparat per quan això passi. “Tots sabem que quan tens un virus que ja ha arribat a molts països, inevitablement vindrà aquí. La pregunta és si estarem preparats per quan això passi”, va assenyalar l’epidemiòleg en una entrevista al canal de televisió ABC. Fauci també va dir que els EUA han d’estar disposats a fer tot el que calgui per aturar l’avenç d’aquesta nova soca, tot i que va dir que encara és massa aviat per determinar si hauran de tornar-se a decretar confinaments i restriccions a la mobilitat. Els EUA imposaran restriccions a partir d’avui als viatgers que els últims catorze dies hagin estat a Sud-àfrica, Moçambic, Namíbia, Zimbàbue, Botswana, Lesotho, Malawi i Swazilàndia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona