Política

La CUP diu que la qüestió de confiança no és una prioritat però que Aragonès ha de complir el seu compromís

Reguant assegura que el Govern no s’ha posat en contacte amb el seu grup per seguir negociant els pressupostos

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha afirmat que la qüestió de confiança a mitja legislatura “no és una prioritat” però ha afegit que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, “hauria de complir amb aquest compromís malgrat tot”. “Per nosaltres la preocupació ara no és aquesta sinó que els pressupostos responguin a les necessitats de la gent”, ha afegit en roda de premsa des del Parlament tot i que fa 15 dies va admetre que si no hi havia acord amb els pressupostos podia no haver qüestió de confiança. D’altra banda, ha dit que no hi ha hagut reunions amb el Govern per seguir negociant els comptes després de la seva esmena a la totalitat. Però ha evitat entrar en “especulacions” sobre qui és el soci preferent de l’executiu català.

Segons Reguant, l’acord d’investidura s’incompleix amb els pressupostos perquè, segons ha dit, el Govern no ha complert amb “els mínims que va acordar” en referència al gir cap a l’esquerra i avançar cap a l’autodeterminació. Una de les condicions del pacte d’investidura entre ERC i la CUP és que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança en l’equador del mandat, és a dir, el 2023. “La qüestió de confiança no és una prioritat. El que ens preocupa és que els pressupostos no reverteixen les privatitzacions i que l’aposta per l’energètica pública i la renda universal tinguin tan poc pes “, ha afegit. Però tot i aquesta situació, Reguant creu que Aragonès “hauria de complir el seu compromís”.

La diputada de la CUP ha explicat que el seu grup ha presentat una cinquantena d’esmenes parcials als pressupostos per visualitzar que el Govern tenia “una alternativa” i que hi ha una “altra manera de fer pressupostos”. En aquest sentit, ha detallat que proposen reduir el salari dels alts càrrecs, augmentar la partida per a la renda bàsica, arribar fins als 1.000 MEUR per a habitatge públic sense sumar-hi les polítiques en habitatge, enfortir l’atenció primària i destinar recursos a la internacionalització del 112 i el 061, entre altres.

Preguntada per si l’aprovació del decret de renovables gràcies als vots dels comuns suposa un canvi de socis prioritaris, Reguant ha explicat que fa un mes la CUP ja va traslladaral Govern que no hi votarien a favor. En aquest sentit, ha afegit que “no els sorprèn” que es generi l’alternativa amb els comuns perquè ja ho sabien quan estaven en mig de les negociacions per als pressupostos.

Concretament sobre el decret de renovables, ha argumentat que la CUP hi votarà en contra perquè “no es posa al costat del territori” i no suposa una planificació. “Defensem les energies renovables. Diem sí a les energies renovables però no d’aquesta manera. Que es faci de manera democràtica, distribuïda i cohesionada”, ha reblat. En aquest context, Reguant ha lamentat que les reivindicacions de les plataformes del sector no quedin recollides, segons diu, en el decret.

La diputada de la CUP ha evitat “especular” sobre qui és el soci prioritari del Govern presidit per Aragonès i ha assenyalat que ho va ser el PSC en el debat de política general. “Fa molt temps que diem que, més enllà de la retòrica, amb qui acorda el Govern no és amb nosaltres”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona