Política

Aragonès, “convençut” que els partits catalans a Madrid defensaran que la llei de l’audiovisual blindi el català “arreu”

JxCat demana al president que impulsi “urgentment” la normativa catalana del sector

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha mostrat “convençut” que els partits catalans al Congrés defensaran que la nova llei de l’audiovisual estatal incorpori la defensa del català “arreu” i “independentment d’on tinguin la seu les empreses”. Durant la sessió de control d’aquest dimecres al ple del Parlament, Aragonès ha respost així a Albert Batet. El president del grup de Junts li ha demanat que impulsi “urgentment” la nova llei catalana de l’audiovisual, l’endemà que la Moncloa aprovés la norma espanyola amb la quota de llengües cooficials només en plataformes amb seu a Espanya. Aragonès ha dit a Batet que la llei catalana forma part del pla de Govern: “El procediment està en marxa”.

La defensa de la llengua ha protagonitzat la sessió de control d’avui. Batet ha instat Aragonès a agilitzar la llei catalana de l’audiovisual, i el president ha instat Junts a sumar els seus diputats i diputades al Congrés per protegir el català a la normativa estatal. Aragonès ha recordat a Batet que la norma catalana del sector forma part del pla de Govern i que es tramitarà com a projecte de llei al Parlament, perquè així podrà comptar amb la participació i el suport dels grups parlamentaris.

D’altra banda, Aragonès ha anunciat que el Govern convocarà pel 16 de desembre una nova cimera pel català a l’escola. El president ha animat les “forces democràtiques” de la cambra a “enfortir-se” en el Pacte Nacional per la Llengua, per tal que sigui “el nou consens per garantir la vida del català”. Dos dies després, el 18 de desembre, tindrà lloc la manifestació de Somescola a favor de la immersió lingüística, convocatòria que Aragonès ha animat a secundar.

En resposta al president parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, Aragonès ha subratllat que el consens de l’escola catalana ha estat “la gran eina” per impulsar el model lingüístic al país. Així mateix, ha criticat que la sentència del Suprem se salti criteris pedagògics.

La CUP i Felip VI

En un altre àmbit, el diputat de la CUP Carles Riera ha retret a Aragonès que “legitimés” el rei espanyol, Felip VI, amb l’assistència en actes on també acudeix el monarca. Riera ha acusat el president de “normalitzar” la presència de Felip VI a Catalunya, i li ha demanat que no participi en més actes amb ell. El diputat anticapitalista també ha lamentat que Aragonès “legitimi” Foment del Treball, que es va oposar al referèndum i a la vaga general posterior a l’empresonament del Govern de Carles Puigdemont.

Riera ha criticat així la presència del Govern al sopar de dilluns pel 250è aniversari de la institució, on també hi havia Felip VI. Aragonès li ha replicat que mantindrà la decisió de defensar el diàleg i els interessos de Catalunya arreu: “Ningú expulsarà la presència dels representants democràtics de Catalunya” dels esdeveniments que s’hi facin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona