Política

Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig demanen la recusació de dos dels nous magistrats del TC

Els recusants apunten a la seva participació prèvia en causes que els afecten i a la seva “estreta relació” amb el PP

Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig han demanat la recusació dels nous magistrats del Tribunal Constitucional (TC) Concepción Espejel i Enrique Arnaldo, que van prendre possessió el 18 de novembre. La defensa dels quatre ex membres del Govern afirma en l’incident de recusació, al que ha tingut accés l’ACN, que els dos nous magistrats han pres posició “reiteradament” sobre diverses causes que els afecten, especialment pel que fa a l’1-O. Per exemple, afirmen que Arnaldo va arribar a signar un manifest on es demanava que caigués “tot el pes de la llei” sobre els recusants per l’1-O. Per això, demanen l’abstenció o recusació dels jutges dels recursos contra aquesta causa i de tots els que se’n deriven.

D’altra banda, també demanen la recusació en els recursos d’empara mixts interposats per Puigdemont, Comín i Ponsatí contra acords de la Junta Electoral Central en contra de la seva condició d’eurodiputats, així com de la seva immunitat parlamentària.

Entre d’altres, la defensa afirma que Arnaldo s’havia posicionat anteriorment sobre la situació dels recusants. Posa com a exemple que va considerar “malalts del sectarisme” els que discrepaven de la decisió de Fiscalia d’interposar una querella per delicte de rebel·lió contra els polítics catalans i les manifestacions que fa en el seu darrer llibre o en altres àmbits. En resum, la defensa afirma que són “innombrables” els cops que Arnaldo ha posat de manifest la seva “absoluta manca d’imparcialitat” sobre la causa.

A més, sosté que concorre en Arnaldo un argument més, ja que va prejutjar durant la causa diverses qüestions relacionades amb l’objectiu dels recursos d’empara presentats pels recusants, per exemple pel que fa al procés sobre la immunitat parlamentària dels mateixos.

També sosté que hi ha una relació d’”amistat” entre aquest magistrat i el que era fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i amb el president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena; així com amb el lletrat de la Junta Electoral Central, Manuel Delgado-Iribarren. A més, considera que existeix una “estreta relació” amb el PP, “responsable” de la seva promoció al càrrec de magistrat.

En el cas d’Espejel, apunta la seva anterior condició de presidenta de la sala penal de l’Audiència Nacional, càrrec durant el qual va tenir una participació directa o indirecta amb alguns plets de les causes que afecten els recusants. Menciona també l’”estreta vinculació” amb el PP i la seva afiliació a l’Associació Professional de la Magistratura, que ha demostrat una “bel·ligerància desmesurada” contra els recusants.

Oriol Junqueras, Raül Romeva i Dolors Bassa també han demanat la recusació d’aquests dos magistrats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona