Política

Acord per a un nou partit de centre liderat per Chacón

El PDeCAT no mor ara, però la idea és que hi conflueixi

Prioritza l’eix ideològic i renuncia a l’independentisme

Fumata blanca. Després de més de mig any de converses, la setmana vinent es presentarà, segons ha pogut saber aquest diari, un nou partit de centre catalanista fruit de la unió d’independents i de sectors moderats, molts sorgits de la implosió de l’antiga CiU. La nova força la liderarà l’actual secretària general del PDeCAT, Àngels Chacón, i també reunirà afins a altres grups com el Lliures dels exdiputats de CiU Roger Montañola i Antoni Fernàndez Teixidó, el Convergents de l’exconseller Germà Gordó i la Lliga Democràtica de la politòloga Àstrid Barrio i l’expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch. “És un retrobament del món sobiranista i el constitucionalista, separats per la qüestió nacional, en un projecte polític únic”, resumeixen fonts consultades.

La ponència estratègica se centrarà en l’eix ideològic –assumirà tesis socioliberals– i passarà de puntetes sobre el nacional, ja que hi conviuran sensibilitats independentistes i unionistes. El punt de consens assolit és que la nova força acceptarà un referèndum sobre el futur de Catalunya només si es fa per vies del tot legals, i renunciarà a declarar-se independentista, tot i que el pal de paller sigui el PDeCAT, que sí que ho és formalment. “El nou partit encaixa en l’etiqueta de sobiranista i hi ha una sensibilitat compartida per la millora de l’autogovern, però en una negociació tothom fa concessions i ara és més important endreçar l’espai i que el país tingui una opció de centre”, justificaven fonts del PDeCAT, que asseguren que van iniciar arran del 14-F el procés de reflexió que ha desembocat aquí.

La primera prova electoral a priori seran les municipals del 2023, amb especial rellevància a Barcelona –fins al punt que té una comissió pròpia en les converses–, tot i que encara no és clar com es presentaran –es parla d’una possible plataforma electoral–, ja que el PDeCAT té tots els drets electorals i conserva un gran pes al territori. En aquest sentit, al partit admeten que és una “molt mala notícia” que sigui la primera cita, ja que molts regidors escollits encara sota el paraigua de Junts hauran de triar segurament entre els de Puigdemont i el nou partit centrista. “És un risc que hem d’assumir, que alcaldes es passin a JxCat”, admeten.

L’acord no és fer una fusió ni un “partit de partits”, sinó un del tot nou, per la qual cosa no hi haurà quotes a la direcció i en principi no desapareixeran les forces que el nodreixen, tot i que la idea és que, “si tot va bé”, sí que ho facin a la llarga, amb un trànsit dels respectius membres després d’un període de transició en què es permetrà la doble militància. En espera que se’n culminin els tràmits d’inscripció al registre, no s’ha desvelat el nom del nou partit, que es confia que s’anunciarà al gener en la presentació d’un procés fundacional que culminarà amb un congrés a finals de febrer o principis de març.

El PNC se’n despenja i Units no hi és

El PNC de Marta Pascal, que també va participar en la negociació, es va acabar despenjant de l’acord perquè, segons fonts properes, no veu clara l’amalgama d’ideologies i atribueix la rebaixa de plantejaments del PDeCAT en clau sobiranista a les necessitats econòmiques, per les quals, en canvi, el nou partit no haurà de patir. Altres fonts de la negociació, però, ho atribueixen estrictament a “qüestions personals” de Pascal amb excompanys de partit, i mantenen la porta oberta als militants del PNC. També l’hi tenen per a l’Units per Avançar de Ramon Espadaler i Albert Batlle, que no ha estat en les converses perquè té un acord amb el PSC que ja els satisfà. ”Si va bé acabaran venint, és el seu espai natural”, diuen des del nou partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona