Política

Aragonès confia que el 2022 marcarà un punt d’inflexió en la crisi de la Covid i el conflicte amb l’Estat

El president de la Generalitat crida a construir “alternatives” per si la negociació “s’encalla”

El republicà assegura que no renunciaran a la “resolució democràtica del conflicte polític” ni a la independència

Defensa el model d’escola català en el seu discurs de Nadal, que ha llegit al primer centre públic que va aplicar la immersió lingüística

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, confia que el 2022 serà l’any de “fer el tomb a les crisis provocades per la Covid” i també a la “crisi democràtica que fa massa temps que arrosseguem”.

En el seu missatge institucional de Nadal, Aragonès s’ha mostrat convençut que el 2022 ha de ser l’any “en què comencem a desbloquejar el conflicte amb l’Estat” i que la negociació iniciada “avanci i comenci aportar resultats tangibles”.

En aquest sentit, ha avisat que “cal començar a oferir una resposta a l’àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes que saben que la resolució del conflicte amb l’Estat passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia”. El republicà ha afirmat que hi ha una “majoria sòlida, transversal i sostinguda en el temps” a favor del dret a decidir el seu futur, que “vol resoldre el conflicte” i “no accepta cap bloqueig”.

Preparar “alternatives” a la taula de diàleg

És per això que ha apuntat que cal “començar a construir alternatives” per “si la negociació s’encalla i no aporta resultats”, sempre des del “realisme, buscant el màxim consens i aprenent del camí que hem fet fins ara”. “De la mateixa manera que no estem disposats a renunciar a la resolució democràtica del conflicte polític, tampoc estem disposats a renunciar a la independència de Catalunya”, ha avisat.

Escola en català

Aragonès ha pronunciat el seu discurs de Sant Esteve a l’escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, el primer centre de la xarxa pública que va aplicar la immersió lingüística en català el 1983. El president ha traslladat el seu agraïment a les mares i pares que van lluitar perquè “els seus fills estudiessin a una escola pública i en català” i que ho van fer perquè “eren plenament conscients que així contribuïen a la cohesió social del país i oferien un futur d’oportunitats per als seus fills”. “A aquest conjunt de pares i mares els hi hem d’estar enormement agraïts. D’ells va néixer el model actual d’escola catalana. Una escola moderna, oberta, propera, que construeix comunitat, que cohesiona la societat”, ha destacat.

Per Aragonès, el català com a “llengua vehicular i de trobada” en l’ensenyament tenia sentit en la societat de fa 40 anys i encara té “més rellevància” en el context actual, “on la diversitat cultural i lingüística del país no ha parat de créixer i d’enriquir-se amb aportacions d’arreu del món”.

“Per aquest motiu hem de potenciar l’escola. El seu model lingüístic, la seva capacitat de cohesió i de generar oportunitats. Perquè sense cap mena de dubte, és el nucli de la nació catalana”, ha proclamat.

El cap del govern català ha assegurat que treballen “amb tota l’energia i tota la decisió per assegurar que la llengua catalana continua jugant un paper neuràlgic en el sistema educatiu de Catalunya”.

Aragonès ha refermat el seu compromís d’impulsar una “transformació social, verda, feminista i democràtica que ens faci avançar de nou”. Segons ell, “aquesta transformació ja ha començat i ara, amb eines com el nou pressupost disposarem de molts més recursos per situar-nos al costat de la gent”. “Per enfortir l’escola i el sistema de salut. Per construir habitatge públic. Per potenciar la lluita contra el canvi climàtic. Per actuar com un estat emprenedor que impulsi la nostra economia i creí llocs de treball”, ha afegit.

Mesures “doloroses”

No obstant això, ha reconegut que l’any no ha acabat com hauria desitjat. I és que si bé “la vacunació i l’esforç col·lectiu” havien permès “deixar enrere bona part de les mesures per mantenir la pandèmia sota control” i recuperar “la nostra activitat quotidiana”, l’arribada de la variant òmicron de la Covid-19 “ha fet saltar de nou totes les alarmes”. Així ha justificat que el govern hagi optat per adoptar “mesures encaminades a reduir la mobilitat i la interacció social” que –ha assegurat- van acompanyades “d’ajuts econòmics per als sectors més afectats.

Ha reconegut que són “mesures doloroses” i ha promès que “no duraran més de l’indispensable per frenar de nou la pandèmia i evitar el col·lapse del sistema sanitari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres