Política

Aragonès insta Sánchez a no dilatar la negociació i plantejar una proposta

El president de la Generalitat reclama una nova reunió de la taula de diàleg a principi d’any amb “propostes concretes” per desbloquejar el conflicte polític amb l’Estat

El republicà proposa un referèndum i “acabar amb la repressió”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reptat aquest dijous al president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, a “arriscar” i posar ja sobre la taula una proposta per la “resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol”, sense intentar “dilatar” el procés de negociació.

En una entrevista amb l’agència Efe, Aragonès ha respost a les declaracions de Sánchez, que en la roda de premsa de balanç de 2021 va garantir que hi haurà més reunions de la taula de diàleg, però va advocar per esperar “unes setmanes”, per seguir treballant en la pandèmia i en la recuperació econòmica, ja que, en la seva opinió, és el que “ara mateix importa a la ciutadania”.

Aragonès ha advertit Sánchez que “a principis de 2022 ha de celebrar-se una nova ronda de la taula de negociació, amb propostes concretes sobre la taula” i amb acords que permetin “avançar” en la “desjudicialització” del conflicte i en l’articulació d’una nova “relació entre Catalunya i Espanya”.


El republicà ha avisat Sánchez que “no pot es escudar en què ara hi ha eleccions a Castella i Lleó, o en qualsevol altre element conjuntural, per no afrontar amb una proposta la resolució del conflicte entre Catalunya i l’Estat espanyol”.

El que proposa el govern per “desbloquejar el conflicte polític”, és, d’una banda, un referèndum perquè la ciutadania de Catalunya decideixi si vol disposar d’un Estat independent i, de l’altra, “acabar amb la repressió”. “Veurem quina és la proposta del govern espanyol”, ha apuntat.

En tot cas, ha garantit a Sánchez que “el conflicte no es resoldrà deixant passar el temps, sinó amb propostes i amb valentia, arriscant”.

El cap del govern català ha reivindicat que la Generalitat, ja “arrisca” en apostar per un procés de negociació ple de “dificultats”. “La nostra posició és honesta, volem una sortida negociada al conflicte, però no es pot aprofitar aquesta posició honesta per dilatar una resolució que ha d’arribar tard o d’hora. I en aquest 2022 ja hauríem de començar a veure els primers fruits”, ha insistit.

Per Aragonès, no seria acceptable endarrerir la propera reunió de la taula de diàleg –reactivada al setembre- amb l’argument que la prioritat és la lluita contra la pandèmia de coronavirus.

“Si l’Executiu és capaç de gestionar la pandèmia i, alhora, aprovar la proposta de reforma laboral i els pressupostos generals de l’Estat, també pot treballar en la resolució del conflicte polític a Catalunya. Això no és excloent, ha de poder fer-se tot alhora”, ha raonat.

En la propera reunió de la taula de diàleg “a l’inici de l’any”, segons el president català, caldrà “visualitzar clarament el compromís de les dues parts en aquest procés de negociació”. “El govern de l’Estat ha de moure’s”, ha reclamat. Aragonès ha reconegut que els indults als presos del procés van ser “un pas endavant”, però considera que “cal continuar avançant”.

Després que en el seu discurs institucional de Nadal advertís que si la negociació amb el govern espanyol encalla caldrà buscar “alternatives”, Aragonès no ha volgut “especular” sobre quines iniciatives podria emprendre la Generalitat.

“Ara la prioritat és avançar en la negociació. No renunciem a cap dels camins democràtics per aconseguir la independència de Catalunya, però l’aposta en aquest moment és el procés de negociació. I necessitem que hi hagi avanços en aquest sentit”, ha insistit.

I ha assegurat que encara no vol “passar pantalla”: “Jugarem fins al final la pantalla de la negociació. I si al final aquest camí no tingués sortida, el que no farem és renunciar al nostre projecte polític, que és la independència de Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona