Política

Familiaritzant-se amb la violència

Un de cada tres nord-americans justifica els atacs contra el govern, fet que amenaça l’estabilitat democràtica

Un 58% dels ciutadans responsabilitzen Trump de la insurrecció del 6 de gener de l’any passat

Un any després de la insurrecció al Capitoli, la majoria dels nord-americans condemnen l’assalt i assenyalen que l’expresident Donald Trump hi va tenir a veure. Així es desprèn de les enquestes que s’han fet en els darrers dies i que s’han publicat en diversos mitjans del país. La dada que ha encès l’alarma ha estat comprovar com la població nord-americana s’està familiaritzant amb la violència. Així, un de cada tres ciutadans del país (un 34% dels enquestats) creu que la violència contra el govern pot estar justificada, segons una enquesta de la Universitat de Maryland publicada al Washington Post. Una dada que creix respecte de les dues darreres dècades (un 16% el 2010 i un 23% el 2015). Potser té a veure amb el fet que els EUA han tancat el 2021 superant els 22.000 assassinats, la majoria per armes de foc.

La majoria dels nord-americans estan preocupats per l’augment de la violència política, segons una enquesta de CBS News, que revela que un 68% dels enquestats no veuen els disturbis del Capitoli com un esdeveniment aïllat. En una enquesta d’ABC News-Ipsos, un 72% dels nord-americans consultats consideren que els assaltants van fer trontollar la democràcia, però un 25% defensen que la protegien. Una dada que s’enfila fins al 52% entre els enquestats republicans.

La catalana Mònica Clua, doctora en ciències polítiques i catedràtica a la Universitat de Texas Rio Grande Valley, viu a la frontera entre els Estats Units i Mèxic. Diu: “Després de l’efecte immediat, hi ha hagut un esforç per treure-hi importància i fixar-se únicament en els aspectes performatius. I és un error. Aquell dia va morir gent, i diverses polítiques es van veure seriosament amenaçades, es va demostrar que donar ales i espais mediàtics al feixisme provoca situacions de perill real per a persones racialitzades, dones, migrants o col·lectius LGTBI+.”

Prop del 58% dels enquestats consideren que l’expresident va tenir una gran part de responsabilitat en l’assalt, mentre que el 41% reconeix que no va tenir-ne cap o una part. Clua opina: “Tota la responsabilitat no va ser de Trump. És cert que ell hauria de retre comptes per la seva part de responsabilitat, però els moviments feixistes actuals, i els històrics, han estat alimentats per unes xarxes de poder econòmic, mediàtic, policial i polític. En el cas dels EUA, aquestes xarxes s’han reorganitzat durant aquesta darrera dècada al voltant del Tea Party, les organitzacions a l’òrbita dels germans Koch, grups mediàtics com Fox News i l’organització dels cossos policials al voltant de Blue Lives Matter.”

Els fets del 6 de gener passat van posar en relleu les debilitats que, encara avui, té la democràcia nord-americana. “Les desigualtats als EUA han fet esclatar tota una sèrie de conflictes que poden afeblir o enfortir la democràcia; el temps i la manera com es continuïn desenvolupant aquests conflictes (racials, econòmics, socials i geopolítics) donaran pas a noves relacions socioeconòmiques i polítiques al país”, augura la politòloga catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona