Política

Entusiasme viu

L’alumnat de les seves classes, en bona part com a professor al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Girona, parla de l’entusiasme, la generositat i la capacitat de seducció del filòsof Xavier Antich. El mateix en diuen els assistents a les conferències, els cursos, els debats, les presentacions de llibres i la diversitat d’actes relacionats amb el seu activisme cultural, en els últims anys tan vinculat a Òmnium. Però no es tracta només d’un encís incontestable, sinó del fet que, en tot cas, s’exerceix a través de l’amplitud i la consistència dels coneixements (sobre idees estètiques, art contemporani, fotografia, etc.) posats en circulació, la claredat expositiva, la finesa de l’argumentació, el fulgor d’un pensament viu i la invitació a qui l’escolta a pensar-hi per si mateix i amb els altres. Sempre ha tingut present “el rostre de l’altre”, concepte que dona títol al seu assaig sobre Emmanuel Lévinas, amb el qual va guanyar el premi Joan Fuster el 1992.

Aquestes qualitats també les ha desplegat com a articulista (El País, l’Avui, La Vanguardia, l’Ara, El Nacional) i com a col·laborador en programes de ràdio i televisió durant anys, fins que, assumint també la presidència de la Fundació Tàpies –càrrec honorífic–, s’ha implicat cada cop més amb Òmnium des que va començar a formar part de la junta directiva el 2017. En tot allò que ha fet i que continua fent, ha estat i és socialment útil, però en contra precisament de l’“utilitarisme” o del pragmatisme complagut o resignat que s’avé amb l’estat de les coses sense pensar en la possibilitat de canviar-les. Gramsci parlava del “pessimisme de la intel·ligència i l’optimisme de l’acció”. Antinihilista radical, Antich fins i tot exerceix l’optimisme de la intel·ligència. Amb Òmnium Cultural, però, encara ha passat i passarà més a l’acció. Per ser més útil i compromès. El va empènyer la indignació arran de la repressió política, la convicció que cal la desobediència civil per combatre la injustícia, la idea que la cultura ha de treballar per a la transformació social.

El perfil Xavier Antich


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES