Política

Junts ja vol saber al febrer amb quins alcaldes compta

Fixa en el reglament de les municipals que tots els que vulguin repetir a les seves llistes s’hauran de fer simpatitzants abans del març

Dona plens poders a les comissions territorials municipals

Fins al 28 de febrer com a màxim. Aquest és el termini que Junts per Catalunya ha posat als alcaldes per tal que es facin com a mínim simpatitzants del partit, si volen que aquest els tingui en compte a l’hora de triar els caps de llista per a les eleccions municipals del 2023. Així ho explicita, en una mesura clarament dirigida als electes que van anar el 2019 en llistes de Junts –marca que tanmateix pertany al PDeCAT, força de la qual es va escindir el 2020–, el reglament per a l’elecció de candidats que va aprovar el consell nacional de dissabte com a tret de sortida per a la cursa de les municipals, tal com va confirmar després el secretari general, Jordi Sànchez. “Efectivament el termini és aquest per a persones amb responsabilitats de govern i possibilitats de repetir”, va verbalitzar, i alhora va negar que es faci per pressionar batlles “d’una determinada formació”, en al·lusió als que dubtin entre ells i el PDeCAT. Ja va avisar, això sí, que no s’allargarà el termini: “El reglament no és el passaport a incorporar ningú en concret.” Junts va obtenir 370 alcaldies el 2019, de les quals el PDeCAT se n’atorga unes 150.

I és que una formació nova com JxCat, que sap que la primera batalla a escala municipal serà amb els demòcrates per veure qui es queda el gruix de les candidatures presentades conjuntament el 2019, ha engegat ja la maquinària preelectoral per avançar la feina, i vol saber en breu amb qui compta i amb qui no com a caps de cartell, aprofitant a més l’actual moment de transició en què hi ha dubtes en el PDeCAT per l’aparició d’una força germana, Centrem, amb qui no sap encara ben bé amb quina fórmula d’encaix es presentarà. “Volem que la data (del 28 de febrer) serveixi per activar el món local”, va admetre Sànchez dissabte, quan va advertir que, si d’aquí a uns mesos apareix un altre candidat de fora però Junts ja ha triat el seu en les primàries, no el canviarà pas. “I no hi haurà excepcions”, va avisar. El partit té pressa i insta així els càrrecs locals perquè es decideixin, ja que, si bé el nou reglament fixa el 30 d’octubre com a termini màxim per celebrar primàries, el secretari general va indicar “el maig o el juny” ja com a dates orientatives per tancar el procés d’elecció dels candidats.

Poders a les CMT

Més enllà del pressing als alcaldes actuals, el reglament aprovat dissabte deixa clar que no cal ser afiliat al partit –com ja passa en altres– per aspirar a la condició de candidat, que és la figura que llavors es responsabilitzarà de confeccionar la seva llista. Així, fixa un sistema d’elecció flexible en funció de la grandària del municipi i l’estructura organitzativa que hi tingui Junts, i atorga un gran poder en la decisió final a l’anomenada comissió territorial municipal (CMT), uns òrgans que es formaran ad hoc amb dos representants del municipi, la comarca, la vegueria i la direcció nacional, presidits pel secretari d’organització, David Saldoni, o qui ell designi.

Aquestes comissions es reserven el dret de proposar el cap de llista als municipis inferiors a 50.000 habitants –l’ha de ratificar l’assemblea local, i si no ho fa, el CMT en proposarà un altre–, o de nomenar-lo directament en aquells on no hi hagi una coordinadora constituïda. En els més grans de 50.000 habitants –i puntualment en més petits, si així ho proposa–, la CMT proposarà engegar el procés de primàries per triar cap de llista, i per aspirar-hi tots els aspirants hauran de presentar l’aval de com a mínim el 20% de la militància del municipi o, excepcionalment, de la mateixa CMT. El reglament reserva a l’executiva la facultat de no convocar primàries en algun municipi si ho proposa la comissió, que també decidirà quan i com es tria el candidat si, excepcionalment, el 30 d’octubre encara no s’han fet les primàries. Igualment, després gestionarà l’elecció de consellers comarcals i diputats provincials.

LES FRASES DEL SECRETARI GENERAL, JORDI SÀNCHEZ

Sense els alcaldes no tindrem opcions de tornar a plantejar un embat; sense la força municipalista Catalunya no serà independent
Estem convençuts de sortir a guanyar i agrupar molta part del vot independentista, aspirem a ser primera opció política
La voluntat és obrir portes per incorporar a Junts molta gent que encara no ho ha fet; és evident que trobarem militants del PDeCAT

Sànchez obre la porta a una marca blanca pròpia

La CMT també tindrà facultat per proposar a l’executiva acords de coalició a cada municipi, que haurà de ratificar l’assemblea local. En aquest sentit, Jordi Sànchez va confirmar dissabte que està oberta l’opció d’establir acords amb agrupacions locals, però també va introduir la possibilitat de crear marques blanques a escala municipal, que segons ell permetrien “donar harmonia” a la presència de Junts a tot el territori. Aquesta és precisament una pràctica en què ni CiU en el seu dia ni Junts havien entrat mai, però que ha estat habitual des de fa anys en partits com ara ERC (que té Acord Municipal, AM), el PSC (Progrés Municipal, PM) i històricament ICV (Entesa pel Progrés Municipal, EPM), que apadrinen candidatures locals sota un paraigua genèric, i així després poden computar-se els vots a l’hora de triar consellers comarcals i diputats provincials. També el PDeCAT ha apuntat la seva intenció de fer servir aquesta fórmula.

Molts grups municipals tenen registrada ara la marca “Junts per”, fins i tot a instàncies del PDeCAT, i ara la guerra serà veure per a quin dels dos partits computa, per a la qual cosa la marca blanca que figuri darrere el guionet serà clau. “Lògicament aspirem que aquesta sigui la marca sota la qual al final Junts emmarqui tot el seu treball de cara al 2023”, va admetre dissabte Sànchez, que va augurar: “Venen mesos d’enorme intensitat, i aprofitarem per reforçar la presència territorial i el projecte de Junts.” El nou partit va iniciar a l’octubre la precampanya als municipis amb el lema Junts, per Catalunya, i les últimes setmanes n’ha llançat una altra a xarxes, La Catalunya del sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona