Política

Borràs assegura que no té responsabilitats sobre els sous que cobren funcionaris sense treballar al Parlament

La presidenta de la cambra afirma que el règim de “llicència per edat” ja s’ha “corregit” però que es manté la figura

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat que no té responsabilitats sobre els sous que cobren funcionaris sense treballar a la cambra, destapats pel diari ‘Ara’. Borràs ha afirmat aquest dilluns a TV3 que ja s’ha “corregit” el règim de “llicència per edat”, al què es poden acollir els funcionaris de més de 60 anys i que en porten més de 15 a la cambra fins a la jubilació. El Parlament paga 1,7 milions anuals a treballadors que ja no hi treballen des del 2008, quan es va instaurar la figura. L’actual Mesa ha introduït reformes que es van aprovar a la darrera reunió del 2021 per modificar la llicència de la figura, que es manté, i contribuir a la “contenció econòmica” de la cambra.

Borràs ha justificat així que no s’elimini la llicència d’edat, perquè s’ha hagut de negociar amb els treballadors i treballadores de la cambra, que ara s’hi podrien acollir. La presidenta ha afirmat que hi ha hagut “tensió” sobre el tema, i que la reforma de la Mesa, acordada per unanimitat, no es podrà aplicar amb efectes retroactius.

Més reaccions

Ernest Benach (ERC) era el president de la cambra el 2008, quan la Mesa va aprovar, per unanimitat, crear aquesta figura de les llicències per edat. En declaracions a TV3, Benach ha argumentat que llegir una notícia del 2008 amb els ulls del 2022 “no és exacte” i que el “context” ha canviat “moltíssim”. L’expresident del Parlament ha recordat que crear aquesta figura era acceptable fa 14 anys, i que segurament les persones que ho van avalar aleshores, ara ja no prendrien la mateixa decisió.Benach ha recordat que a l’administració pública la prejubilació “existeix”, i que el comitè d’empresa del Parlament del 2008 ho va presentar com una cosa “a tenir en compte”.

El conseller d’Empresa i Treball i expresident del Parlament, Roger Torrent, ha evitat valorar la notícia. En un acte a l’empresa TAG Automotive de Terrassa (Vallès Occidental), Torrent ha assegurat que no havia pogut llegir les informacions en detall, descartant fer-ne cap valoració. “Pel que fa a salaris, en l’anterior etapa del Parlament vam promoure que no s’apliqués l’increment previst en el sou dels diputats i que a més es fes una donació davant la situació de covid”, ha puntualitzat en una atenció als mitjans de comunicació.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que en tota la Generalitat “no hi ha casos” de funcionaris que cobrin sous sense treballar, com sí que passa al Parlament. “Soc el president i m’ocupo específicament de l’àrea de Govern; puc assegurar que en l’Administració de la Generalitat no ens consta cap cas com aquest, ni des del punt de vista general ni en àmbits concrets”, ha dit Aragonès. I aquí, recordant que a Catalunya “hi ha divisió de poders”, el president també ha volgut posar en relleu que correspon al Parlament resoldre sobre l’afer. “Qui ha de prendre les decisions és la mesa i la presidència del Parlament, i estic convençut que adoptaran les més oportunes”, ha afirmat.

Els comuns han denunciat “la situació escandalosa” que el Parlament pagui 1,7 milions anuals a funcionaris que ja no hi treballen i tenen més de 60 anys, i han reclamat explicacions a Laura Borràs. La diputada al Congrés Aina Vidal ha demanat que s’aturin els pagaments i que Borràs detalli en l’àmbit parlamentari els criteris que han portat la cambra a “generar aquests privilegis”.

El PSC ha demanat que els funcionaris “estiguin retribuits” per la seva tasca i no estan a favor de “privilegis per a ningú, treballin on treballin”. Aquesta ha estat la resposta de la portaveu, Èlia Tortolero. Amb tot, els socialistes han evitat demanar explicacions i han afirmat que el desembre del 2021 es va aprovar la revisió d’aquesta figura. També han assegurat que aquesta decisió, que es remunta al 2008, “no correspon” a ningú del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona