Política

Roberta Metsola, nova presidenta del Parlament Europeu

És la tercera dona que ocupa el càrrec i la més jove en dirigir la institució

La democratacristiana maltesa Roberta Metsola és la nova presidenta del Parlament Europeu. La candidata del Partit Popular Europeu ha guanyat en primera volta amb 458 vots a favor dels 616 vots vàlids registrats. Els socialdemòcrates i liberals van acordar amb els populars donar suport a Metsola, que presidirà la cambra els pròxims dos anys i mig. Els conservadors també haurien votat per ella, ja que van retirar el seu candidat. És la tercera dona en la història que ocupa el càrrec i la més jove en dirigir l’única institució de la Unió Europea escollida directament pels ciutadans. “Sempre representaré les opinions d’aquesta cambra a tot arreu”, ha assegurat Metsola en el discurs de presentació de la candidatura.

Després que el polonès Kosma Zlotowski (Conservadors i Reformistes Europeus) hagi retirat la seva candidatura, la maltesa només tenia com a rivals la sueca Alice Bah Kuhnke (Verds/ALE) i l’espanyola Sira Rego (Esquerra Unitària Europea).Roberta Metsola, de 43 anys i membre del Partit Nacionalista de Malta, és advo-cada de professió i està especialitzada en afers europeus. Va assessorar l’Alta Representant de la UE Catherine Ashton (2012 i 2013) i el 2014 va entrar al Par-lament Europeu, on ha destacat en afers migratoris. Era la presidenta interina de la cambra des de la mort del president David Sassoli la setmana passada.

Metsola promet ser una presidenta que “escolta, construeix ponts” i busca “consensos” en una cambra que, segons ella, cal “modernitzar” per fer-la “més efectiva i eficient”. La maltesa reivindica el paper del parlament per avançar en l’agenda verda o la justícia social.

Drets reproductius

La seva candidatura havia generat polèmica entre alguns sectors de la cambra que la critiquen per oposar-se a l’avortament. Abans de la votació, Metsola ha assegurat que liderarà “la lluita per la igualtat” al capdavant de la institució. “La lluita per la igualtat real ha d’anar més enllà de la imatge”, ha dit.

La candidata democratacristiana s’ha compromès amb “els drets de les dones” i ha assegurat que defensarà la posició del Parlament Europeu més enllà de les seves conviccions personals. “Sempre representaré les opinions d’aquesta cambra a tot arreu”, ha remarcat.

Discurs inaugural

“La nostra cambra importa”, ha defensat Metsola just després de ser escollida nova presidenta del Parlament Eurpeu. En el seu primer discurs, ha reivindicat el model de “democràcia i prosperitat” que representa la UE. La popular ha avisat que l’Eurocambra serà ferma contra aquells que busquen “destruir” el projecte europeu, assenyalant les crisis a Ucraïna i Bielorússia o les amenaces a l’estat de dret.Metsola ha mostrat el seu compromís amb el Pacte Verd Europeu avisant que la UE no pot continuar “desvinculant el medi ambient i l’economia”. La popular considera que “no és només una necessitat”, sinó també una oportunitat per impulsar el “creixement” i la “prosperitat”.La maltesa ha celebrat ser la tercera dona que presideix el Parlament Europeu i espera que no passin dues dècades més fins que una altra dona torni a ocupar el càrrec. Però Metsola ha dit que vol anar més enllà de la mera representativitat i ha promès “més diversitat i igualtat de gènere” a la cambra, així com el compromís per “garantir els drets de les dones”. “Cal reafirmar tots els nostres drets”, ha reblat.

Tres dones dirigents a la UE

Amb la presidència de Metsola, hi haurà tres dones al capdavant de les institucions de la UE. L’alemanya Úrsula Von der Leyen és la presidenta de la Comissió Europea i la francesa Christine Lagarde dirigeix el Banc Central Europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona