Política

Macron vol estendre el dret a l’avortament a tota la UE

La proposta xoca amb les lleis de Polònia i Malta, on no es pot interrompre l’embaràs

El discurs del president francès davant de l’eurocambra coincideix amb l’ambient preelectoral al seu país

Encara no ha anunciat formalment que es presentarà a la reelecció, però el president francès, Emmanuel Macron, afina el discurs de qui es veu líder a Europa durant uns quants anys més. És bo en la retòrica i maneja bé els tempos polítics, com va demostrar ahir. “Hem d’utilitzar la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea per protegir el clima i reconèixer el dret a l’avortament”, va proposar en el ple del Parlament Europeu, just l’endemà de l’elecció de l’antiavortista maltesa Roberta Metsola com a nova presidenta de la cambra.

Així i quan el rebombori per la tria de Metsola semblava que s’havia calmat, Macron el va revifar anunciant que, durant la seva presidència rotatòria de la UE, promourà el reconeixement de l’avortament com a dret fonamental en el club europeu. Furgant en la ferida, es va emportar un gran aplaudiment de l’eurocambra sota la mirada de Metsola. La iniciativa no té gaire cost polític a casa seva, on fa dècades que no es qüestiona la interrupció voluntària de l’embaràs.

Tanmateix, pot complicar la ja de per si malmesa relació entre Brussel·les i Varsòvia per la deriva antidemocràtica del govern ultraconservador polonès. Malta és l’únic país de la UE on avortar està totalment prohibit, però recentment Polònia ha restringit tant aquest dret que és pràcticament impossible fer-ho legalment. “Hi ha una lluita ideològica que lliuren diverses potències autoritàries a les nostres fronteres i que torna als nostres països”, va advertir ahir Macron en defensa de l’estat de dret, un “tresor” d’Europa. El líder francès va instar les capitals i els eurodiputats a plantar cara a “l’arbitrarietat i el retorn als règims autoritaris”. L’altre gran anunci de Macron va quedar menys lluït. En els últims anys han sorgit denunciant que l’escalfament global suposa una amenaça per a un dret fonamental com és el dret a la vida i a la salut. L’intent de Macron per liderar l’ecologisme sona hipòcrita quan està pressionant Brussel·les per catalogar les nuclears i el gas com a energies verdes en els mercats financers.

Un grup de joves van protestar ahir a les portes de la seu europarlamentària a Estrasburg per posar en evidència aquestes contradiccions. La cap de les files socialistes, l’eurodiputada del PSOE Iratxe Garcia, també li ho va retreure i el va avisar que la seva presidència de la UE “no passarà a la història pels seus excel·lents dots d’oratòria”, sinó per les seves accions.

Respostes àcides

Però Macron pel que està realment preocupat és per la reelecció. Tant és així que va fer esperar més d’una hora els periodistes europeus i no va deixar que li fessin preguntes. “A veure si els francesos també aposten per l’equilibri de gènere i trien Valèrie Pécresse (conservadora)”, va dir ahir el cap dels populars europeus, Manfred Weber, molest. Encara més bel·ligerant va ser el candidat ecologista en les presidencials a França, Yannick Jadot: “En el fons ets un conformista, prefereixes signar l’armistici amb els lobbies en lloc de fer la guerra contra el canvi climàtic.”

LA FRASE

Hem d’usar la Carta dels Drets Fonamentals de la UE per protegir el clima i reconèixer l’avortament
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona