Política

La JEC retira l’escó a Juvillà i en demana la substitució

La Junta Electoral es declara competent perquè cal aplicar la “inelegibilitat sobrevinguda” que recull la llei electoral

El Parlament defensa el seu acord i estudia vies per suspendre l’execució

La Junta Electoral Central va resoldre ahir que cal retirar les credencials al diputat i secretari de la mesa del Parlament Pau Juvillà (CUP) com a conseqüència de la inhabilitació per desobediència dictada fa un mes pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La JEC resol que en aplicació de la llei electoral, la Loreg, i malgrat que la sentència no sigui ferma, concorre la causa d’inelegibilitat sobrevinguda, com ja va passar amb la causa contra l’expresident Quim Torra. Aquest cop, i malgrat que el Parlament, a diferencia del cas de l’expresident, sí que va elaborar un dictamen aprovat per ERC, el PSC, Junts, els comuns i la CUP, que mantenia Juvillà en el seu escó, també li denega les credencials i insta a nomenar el seu substitut.

La JEC, en el seu escrit, també fa referència a les al·legacions enviades pel Parlament i al dictamen aprovat el 16 de desembre per mantenir el diputat de la CUP al seu escó, però destaca que res es diu de l’aplicació de la Loreg en l’escrit parlamentari, per la qual cosa, i recollint la sentència del Suprem que ratificava el supòsit d’inelegibilitat de Torra per la sentència que també l’inhabilitava, resol que ara també cal retirar l’escó a Juvillà.

Aquest matí, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb la resta de membres de la mesa, acompanyaran Juvillà en una roda de premsa per comunicar els passos a seguit a partir d’ara. La resolució de la JEC és ferma, tot i que es pot interposar en el període de dos mesos un recurs davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem. El Parlament, per la seva banda, defensarà el seu acord i estudia les vies per suspendre l’execució de la resolució de la JEC.

Paral·lelament a la resolució administrativa de la JEC, el diputat Pau Juvillà ja va presentar recurs de cassació al Suprem per la via penal contra la sentència del TSJC que el 14 de desembre passat el va inhabilitar.

El tribunal el va condemnar per desobediència a sis mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 1.080 euros per no haver retirat els llaços grocs de la façana del consistori de Lleida el 2019 en campanya electoral. El tribunal considerava provat que Juvillà, llavors regidor a l’Ajuntament de Lleida i president del grup municipal, es va negar “obertament i de manera reiterada, contumaç i rebel” a complir els requeriments, i assegurava que la raó de l’incompliment va ser fruit de la voluntat “conscient i intencionada” del polític de “reivindicar l’acte de desobediència com un acte de dignitat i com un instrument de transformació social”, tal com ell mateix va manifestar a les xarxes socials i en un article a la premsa el 4 de maig del 2019 i també va reconèixer en el judici. El TSJC li imposava, però, la pena mínima per a aquest tipus de delicte.

Dos dies després el Parlament reunia la comissió del diputat i aprovava amb els vots del PSC, ERC, Junts, la CUP i els comuns no retirar l’acta de diputat a Juvillà, ja que, d’acord amb el reglament de la cambra, la sentència encara no és ferma en espera que el Suprem respongui al recurs de cassació. Vox, Ciutadans i el PP obrien la via contenciosa administrativa i van portar el cas a la Junta Electoral Central, tal com ja van fer en el cas de l’expresident de la Generalitat Quim Torra.

Caldrà veure ara si el PSC se’n desmarca i es trenca el front a la cambra catalana format per ERC, el PSC, Junts i els comuns ara que la junta electoral s’hi ha pronunciat brandant la llei electoral.

LA XIFRA

6
mesos
d’inhabilitació és el període que el TSJC va imposar al membre de la mesa Pau Juvillà (CUP).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona