Política

El nou jutge del cas Tsunami a la Jonquera cita 15 díscols

El titular del jutjat 4 de Figueres vol prendre declaració als investigats que no s’han personat al jutjat

La diputada Marta Rosique, d’ERC, sense notícies de la tramitació del seu suplicatori

Canvi de toga al jutjat número 4 de Figueres. El magistrat Rafael Ponce ha abandonat la plaça empordanesa i el seu lloc l’ha ocupat un debutant en la carrera judicial, Antonio Coscia Requena. El jutjat en qüestió és el que investiga la protesta organitzada pel Tsunami Democràtic a la Jonquera dels dies 11 i 12 de novembre del 2019, i la primera mesura que ha dictat el nou jutge és citar a declarar els 15 investigats que fins ara no s’han presentat al jutjat quan han estat requerits.

La causa de la Jonquera és, de totes les que s’han emprès contra el moviment sobiranista català, la que aglutina més persones en una sola investigació, 200. Contra els alcaldes que van participar en l’organització del referèndum, la fiscalia va anunciar que actuaria contra 712, però finalment només es van emprendre accions penals contra una setantena.

El gran nombre de persones investigades en aquest procediment del jutjat número 4 de Figueres ha fet que la instrucció hagi anat molt lenta, afegit al fet que la covid ha dificultat els tràmits. Fins ara, el jutge Ponce havia citat els afectats en grups, els divendres. De manera prèvia, alguns van ser citats a declarar a dependències de la Guàrdia Civil d’altres punts de Catalunya.

La causa de la Jonquera es va alimentar, fonamentalment, de les denúncies presentades arran de les identificacions que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van fer a les persones que hi havia en el punt del tall de la frontera.

En desplegar-se la policia, els cotxes que hi havia a l’autopista AP-7 van ser obligats a circular en sentit sud, cap a la Jonquera, primer en el sentit contrari de la marxa per entrar després al costat dret, i obligats a passar un filtre policial on se’ls identificava.

La diputada

La investigació del que va ser la segona acció de Tsunami Democràtic, després de la protesta a l’aeroport del Prat, té una singularitat processal que consisteix en la presència de la diputada d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats Marta Rosqiue. Aquest fet en complica la tramitació, perquè, en cas de ser processada, el cas de Rosique l’ha d’assumir el Tribunal Suprem, on es jutgen les persones aforades. Fins ara no s’ha iniciat cap tràmit per demanar el suplicatori i processar la diputada republicana al Suprem.

El dia que les forces policials van esbandir la protesta de la Jonquera, el dimarts 12 de novembre del 2019, centenars de persones van protagonitzar uns quilòmetres més avall, a l’altura de la ciutat de Girona, un altre tall d’autopista. Aquells fets, on també hi va haver intervenció policial, va acabar amb el processament de 52 persones. El jutjat responsable del cas va dictar l’arxivament per a 49 persones i només va mantenir el cas viu en tres dels activistes.

LA XIFRA

200
Persones
conformen la causa de la protesta del Tsunami a la Jonquera, dels dies 11 i 12 de novembre del 2019.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona