Política

Defensa jurídica de la immersió i salvaguarda dels docents

Aragonès rebutja “desobeir” perquè el govern té els arguments jurídics i legals per defensar l’escola catalana

Cs vaticina “la fi de la immersió” més aviat que tard

La decisió en ferm del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’imposar un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes va centrar el debat polític d’ahir, amb posicions enfrontades que van arribar a picabaralla al passeig de Vic en el cas d’una comitiva del PP que volia instal·lar una carpa informativa que no disposava de permís municipal.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, prometia ahir des de la mateixa capital d’Osona defensar “amb totes les eines a l’abast” el model d’escola catalana davant del que qualifica d’“una mena de 155 educatiu” que pretén trencar el consens d’anys sobre la necessitat que el català continuï sent la llengua vehicular de l’escola. El cap de l’executiu va rebutjar que la resposta sigui una qüestió d’“obeir o desobeir”, sinó que es tracta de defensar un model basat en la llei educativa catalana, que disposa d’“un ampli consens” des de fa 13 anys. Aragonès va prometre la salvaguarda d’alumnes, docents i mares i pares, perquè serà l’executiu el que assumirà “la responsabilitat política, jurídica i d’acció”.

Per la seva banda, la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va demanar al govern que presenti un recurs de reposició a la sentència del TSJC per saber com s’ha d’aplicar tenint en compte que es basa en una llei educativa espanyola, la Lomce, que ja no existeix. A més, la líder d’En Comú Podem demana a la conselleria d’Educació garantir als docents la protecció perquè no siguin “atacats, arraconats i assenyalats”, afirmava en declaracions recollides per l’ACN. Per la seva formació, el model educatiu ha d’estar basat en criteris pedagògics i no pas judicials: “L’ha de decidir la ciutadania i no un jutge al seu despatx.”

La “fi” de la immersió

Contràriament, el portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, va celebrar la sentència del TSJC i va vaticinar en declaracions a la premsa que “més aviat que tard” arribarà “la fi de la immersió lingüística” a Catalunya. El diputat demana al govern que apliqui la sentència i a l’executiu de Pedro Sánchez, que “no miri cap a un altre costat” davant del que considera un intent d’ERC i Junts de “desacatar” la sentència. Ahir mateix, desenes de persones es manifestaven a Cubelles en favor del català com a llengua vehicular després que, fa un mes, el TSJC fixés un 25% de castellà en un curs a l’escola Vora del Mar.

LES FRASES

No és qüestió d’obeir o desobeir. Tenim els arguments jurídics i legals per defensar el model
Pere Aragonès
president de la generalitat
Les sentències estableixen que el règim d’imposició lingüística ha d’arribar a la seva fi
Nacho Martín Blanco
portaveu de ciutadans

Tensió per un acte del PP a Vic

Dos centenars de persones en defensa del català van impedir ahir que una comitiva del PP accedís a la plaça Major de Vic, on volien instal·lar una carpa que no disposava de permís. Segons l’ACN, davant dels manifestants, la comitiva del PP va intentar accedir a la plaça anant cap al passeig escortats pels Mossos d’Esquadra i entre crits de “fora feixistes dels nostres barris” i amb Els segadors sonant a un volum molt alt per impedir que es poguessin captar les declaracions als mitjans dels dirigents populars. Entre crits i un intent d’empenta al president Alejandro Fernández, els populars van abandonar el passeig a indicació dels Mossos. El partit ha denunciat a la fiscalia la negativa del permís municipal. El PP català triava ahir a Vic la junta local, que presidirà Pau Ferran i de la qual Ainara Pérez serà secretària general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona