Política

JORDI PANYELLA

PERIODISTA

“L’Estat ha respost amb la lògica del mascle ofès”

‘Causa General’ recull material contra 3.628 represaliats, amb més de cent testimonis directes, entre ells cinc presidents de la Generalitat, que aporten detalls reveladors

Jordi Panyella sintetitza en les seves conclusions que Espanya és un estat molt potent i també molt ben acomboiat pel sistema d’estats que és la Unió Europea

EL FUTUR
M’explica Panyella que ha escrit el llibre de cara al futur: “Escric per als historiadors del futur, i en aquest cas ha estat així més que mai perquè imagino un historiador d’aquí a uns anys acudint al meu llibre per saber quina va ser la tragèdia del moviment independentista català a mercè de la ira i les ganes de venjança de l’Estat espanyol. Causa General és també un llibre indispensable per avui, per prendre consciència de tot el que ha passat. Dic que és un llibre com una campana, i pel seu volum, de més de 500 pàgines, com una llamborda, que són eines revolucionàries, però també sembla un maó, per començar a construir alguna cosa bona.”

Amb Causa General, Jordi Panyella (Barcelona, 1966), periodista d’aquest diari, ofereix un llibre que denuncia la repressió contra més de tres mil ciutadans durant el procés. Avui presenten Causa General (Angle), a les 19 h, a la llibreria Ona de Pau Claris.

L’abast del seu estudi és el procés sobre 3.628 represaliats. Com veu les conseqüències?
És una xifra que fa por perquè aquest llibre va sobre la por, la por que l’Estat espanyol ha volgut, i encara vol, infondre sobre el moviment independentista. La conseqüència de la repressió, d’aquesta por que s’ha anat estenent de mica a mica, és la desmobilització de bona part de l’independentisme, una passa enrere que ha fet molta gent per temor de ser el següent a ser detingut, acusat, processat i condemnat. I és una por lògica, comprensible, humana. De cara a un futur, si el moviment independentista ho vol tornar a intentar, haurà de prendre consciència de fer-se fort davant la por i, sobretot, davant el mal. Perquè l’Estat ha fet servir la doble estratègia de fer por i, quan no ho ha aconseguit, aleshores ha passat a fer mal. Com més resistent sigui el moviment independentista al dolor, més lluny arribarà.
Quan va decidir posar-hi veu?
Així que l’Estat va redoblar la repressió sobre l’independentisme i va començar a haver-hi casos, detinguts, presó, casos i més casos, vaig començar a tenir clar que estàvem davant una Causa General, un esdeveniment històric de repressió contra Catalunya que era necessari documentar..
Qui són els 3.628 represaliats?
Són gent normal i corrent: ciutadans que han cregut en el projecte independentista, que hi han posat la cara i els ossos moltes vegades. La mostra més evident que el moviment independentista ha estat transversal és aquest llibre on s’hi recullen les identitats de presidents de la Generalitat, consellers, alcaldes, jutges, periodistes, mecànics, restauradors, pagesos, informàtics, estudiants, valencians, madrilenys, marroquins i fins i tot un americà. Ha estat una causa general, s’ha anat contra tots els ciutadans, de tot origen i tota procedència.
Vostè ha tractat de temes com el cas Palau o l’execució de Puig Antich. És un encàrrec editorial o un projecte personal?
Sempre he escrit els llibres que he cregut que havia d’escriure i fins ara he tingut la sort de trobar suport editorial. També va ser així quan vaig fer la novel·la Infidels a la pàtria, on dono una solució política i eròtica al procés independentista. Causa General era un llibre necessari, que el considerava necessari per mi, per tenir una visió completa i general de tot el que ha estat la repressió, i també, evidentment, un llibre d’interès general, perquè no hi ha una comarca catalana que s’hagi deslliurat de la repressió.
Quina síntesi en treu?
Catalunya va menystenir la fortalesa de l’Estat espanyol. Hi ha una certa tendència a mirar de manera frívola les capacitats dels espanyols, i Espanya és un estat molt potent i també molt ben acomboiat pel sistema d’estats que és la Unió Europea. Espanya és poderosa i també molt orgullosa. El moviment independentista va ferir l’orgull de la nació espanyola i per això s’hi han tornat d’aquesta manera tan brutal i despietada. En els crims de violència domèstica acostuma a haver-hi molta sang, acarnissament, perquè els sentiments es desfermen i l’agressivitat cau sobre la víctima; doncs bé, l’Estat ha respost amb aquesta lògica de mascle ofès. Hi ha, a més, una desigualtat de forces que ha fet que la repressió sobre Catalunya hagi estat implacable, impossible d’aturar, no ha quedat més remei que entomar les hòsties que anaven caient amb aquell objectiu que deia abans de fer por, desmobilitzar la persona represaliada i tot el seu entorn.
Recull testimonis de cinc presidents de la Generalitat.
Jordi Pujol explica, per exemple, que quan va fer un pas “al costat” en explicar allò de la deixa, es pensava que el moviment independentista s’afebliria, i en veure la manifestació de l’11 de setembre va tenir clar que no és tan important com es pensava. Artur Mas revela com el govern espanyol el va advertir que s’havia reforçat el Tribunal Constitucional per actuar expressament contra Catalunya, amb una cessió del poder als jutges, com així ha sigut. Carles Puigdemont dona les claus del perquè no va fer el salt a la independència. Quim Torra insisteix que l’única via és col·lapsar les presons per fer rebentar el sistema. I Pere Aragonès revela fins a quin punt la Guàrdia Civil ha forçat les proves contra els independentistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona