Política

“Llest per a tota eventualitat”

“No tenia una altra data”, es va disculpar el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel Albares, per la raresa de comparèixer amb nocturnitat a la comissió d’Exteriors del Congrés ahir a partir de les vuit del vespre (i fins a la mitjanit). L’endemà que Joe Biden no inclogués Pedro Sánchez en la seva tanda de consultes telefòniques sobre la crisi a Ucraïna, Albares va exigir “unitat a Espanya entre els partits polítics com la que tenim a Europa” i va reivindicar la política espanyola de les quatre D: “Diplomàcia, desescalada, distensió i també dissuasió.” Tot i que la fragata Blas de Lezo ha deixat la base del Ferrol rumb al mar Negre –on serà fins al 30 de juny, més temps del previst–, i hi ha caces destinats a Bulgària i també una brigada de 350 efectius a Letònia, el cap de la diplomàcia espanyola insta a “no donar per feta una escalada militar”, i ho fa amb un avís que deixa oberts tots els escenaris: “Estem davant d’unes setmanes decisives i estem coordinats i preparats per a qualsevol eventualitat.”

L’adjectiu coordinats era un dard a Podem i els seus ministres, que han entonat el No a la guerra en contrast amb la determinació exhibida per la ministra de Defensa, Margarita Robles. Podem, però, celebra ara que es conjugui el verb desescalar.

Si bé María Valentina Martínez Ferro (PP) i Iván Espinosa de los Monteros (Vox) van retreure-li que sigui ell i no el president Pedro Sánchez qui s’expliqui al ple, Marta Rosique (ERC) exigia la retirada dels caces i vaixells a favor de la pau. “Vostès saben que a Catalunya hi ha un consens, una majoria en contra de l’adhesió de l’Estat espanyol a l’OTAN”, va dir Rosique. “No confongui fermesa en la defensa del dret internacional amb agressivitat”, rebatia Albares. “I no ens plantegem retirar vaixells ni caces, són missions”, va reblar. “Quin és el pes real d’Espanya en les relacions internacionals? Perquè el president dels Estats Units no ha trucat a Sánchez i sí a Polònia, França i Alemanya. I el paper de Josep Borrell és irrellevant?”, va etzibar Mariona Illamola (Junts).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA