Política

El Parlament insta a “reparar i restituir” la memòria històrica de les dones acusades i assassinades per bruixeria

La resolució qualifica la cacera de bruixes de “persecució misògina” i demana promoure accions de desgreuge

Planteja als ajuntaments catalans que incorporin els noms d’aquestes dones al nomenclàtor

El Parlament ha aprovat amb una àmplia majoria una resolució per “reparar” i “restituir” la memòria històrica de les dones acusades de bruixeria a Catalunya i víctimes d’una “persecució misògina” que va portar a “l’assassinat” de milers de dones arreu del món. La proposta, presentada per ERC, JxCat, la CUP i els comuns, ha estat validada amb 114 vots a favor (PSC-Units, ERC, JxCat, CUP i ECP), 14 en contra (Vox i PP) i 6 abstencions (Cs).

La cacera de bruixes a Catalunya va deixar centenars de feminicidis, documentats després de recerques historiogràfiques que mostren una societat feudal i descentralitzada on les dones amb coneixements mèdics, vídues o no normatives eren acusades de bruixeria i assassinades amb la connivència social. A la Vall d’Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà, un dels llocs amb més execucions, es va aprovar la llei contra el crim de “bruixeria” més antiga d’Europa, datada el 1424.

El Parlament reconeix aquestes dones com a “víctimes d’una persecució misògina” i manifesta el seu suport a la campanya No eren bruixes, eren dones. És per això que insta el govern a reparar la memòria històrica de les dones injustament condemnades, executades i reprimides al llarg de la història per bruixeria, les dignifica i les reivindica promovent accions de desgreuge.

En aquest sentit, aposta per “impulsar polítiques públiques encaminades a promoure la memòria de tantes dones que injustament han estat executades per condemnes no fonamentades i promoure justícia històrica en la línia de les iniciatives que han sorgit en altres indrets, com Escòcia, Suïssa, Noruega o Navarra”.

També planteja que els ajuntaments catalans revisin les seves llistes de carrers per incorporar els noms d’aquestes dones, com a exercici de “reparació històrica i de feminització” del nomenclàtor.

El text aprovat també insta l’executiu català a “impulsar estudis acadèmics amb perspectiva de gènere” sobre la “cacera de bruixes” i incorporar aquest fet al currículum acadèmic. També volen que es promoguin “accions divulgatives” per donar a conèixer aquest episodi històric i sensibilitzar sobre les seves causes.

El ple continua aquest dimecres a la tarda amb diverses interpel·lacions al govern sobre el mercat de treball i el cos dels Mossos d’Esquadra (PSC-Units), l’exercici de la competència de la seguretat pública (Cs), la reforma de l’administració pública (PP) i els plans de recuperació econòmica i fons europeus (CUP).
Aragonès, sobre Sánchez: “Les preguntes essencials continuen sense resposta”

barcelona

Jové reclama al TSJC una còpia del mòbil requisat el 20-S per comprovar si estava infectat amb Pegasus

barcelona

Vehí afirma que la taula de diàleg només serveix per “rentar la cara” a l’Estat

madrid

ERC no donarà suport a la llei Audiovisual si el PSOE no retira l’esmena que “afavoreix” grans grups

madrid

Nogueras, a Sánchez: “Vostè es pensa que som estúpids. Hauria de donar explicacions però ens ha explicat contes”

madrid

Protesta a Madrid contra la llei Audiovisual perquè no respecte la diversitat lingüística

madrid

ERC retreu a Sánchez no haver assumit responsabilitats ni haver admès l’espionatge a l’independentisme

madrid

Asens retreu a ERC que “instrumentalitzi” l’espionatge per llançar “bulos” contra Colau

madrid

Desembarquen 110 persones a Lampedusa rescatades per Open Arms

ROMA