Política

Boris Johnson anuncia al Parlament que no dimitirà

Dies crítics per al primer ministre britànic en espera de les conclusions de la investigació del seu partit sobre les festes

Tensa sessió parlamentària, en la qual l’oposició l’acusa de fer mal al país

Les pròximes 48 hores seran critiques per al primer ministre britànic, Boris Johnson. En aquest temps se sabran les conclusions de la investigació del Partit Conservador sobre la dotzena de festes presumptament il·legals que es van celebrar a Downing Street durant el confinament. També se sabrà la seva implicació i la reacció del seu grup parlamentari, ara mateix molt confús sobre el futur de Johnson.

La investigació va acabar dilluns. S’esperava l’informe ahir, però es va ajornar. A l’hora del tancament d’aquesta edició encara no se li havia entregat, al primer ministre, a qui primer se li lliurarà i que després el publicarà. Johnson no va deixar clar ahir si el publicaria sencer com li demana la oposició, o només algunes parts.

No es preveu que l’informe sigui gaire favorable a Johnson, perquè persones del seu govern, com ara l’exassessor principal, Dominic Cummings, van dir que declararien que Johnson estava al corrent de les festes i aportarien proves. Mentrestant, Johnson va comparèixer ahir al Parlament, a la sessió de control setmanal, somrient i confiat. A diferència de fa dues setmanes, quan es va fer pública la seva participació del 20 de maig del 2020 amb més de trenta persones i la seva cara era un poema. A més, aquest dimarts la policia va obrir una investigació criminal contra ell.

La sessió d’ahir es va convertir en un duel entre Johnson i el laborista Sir Keir Starmer, el líder de la oposició, assegut a la bancada del davant. Starmer va explicar: “El codi ministerial diu que si un parlamentari enganya el Parlament, s’espera que dimiteixi. Dimitirà, vostè?” “Per descomptat”, li va respondre Johnson, però va matisar que no podia dir res sobre les festes perquè hi ha una investigació oberta per la policia. “Ara mateix estic centrat en la recuperació de la Covid, que és la més ràpida d’Europa”, hi va afegir.

Starmer hi va insistir i li va recordar que l’1 de desembre havia dit que s’havien seguit totes les normes anticovid a Downing Street i el 8 de desembre havia assegurat que no hi havia hagut cap festa. “Si reconeix el codi ministerial i se l’aplica a vostè, dimitirà?”, va perseverar. “No, i permeti’m que li recordi que vostè ha estat un oportunista, canviant d’opinió contínuament, i, si fos per vostè, ens hauríem passat l’estiu i el Nadal confinats”, li va replicar Johnson. “Entén el primer ministre el dany que fa a aquest país?”, va dir Starmer posant-se dret. “El que passa aquí és que vostè no sap què passa a Ucraïna i no sap que el Regne Unit lidera la resposta a Rússia”, va dir Johnson. “La gent sap que vostè no està preparat per al càrrec”, va expressar el líder de l’oposició laborista. “Vostè em vol fora perquè sap que nosaltres tirarem el país endavant”, li va rebatre Johnson.

L’informe de les festes determinarà el futur de Johnson. Serà molt complicat que pugui mantenir-se al càrrec si conclou que es va saltar les normes o va permetre les festes. “Si se’l força a dimitir, aleshores jo recomanaria la convocatòria d’eleccions”, va afirmar Jacob Rees-Mogg, diputat tory, líder de la Cambra dels Comuns i aliat de Johnson.

LES FRASES

La gent sap que vostè [a Johnson] no està preparat per al càrrec
Keir Starmer
LÍDER DE L’OPOSICIÓ LABORISTA
Vostè [Starmer] em vol fora perquè sap que nosaltres tirarem el país endavant
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC
Si se’l força a dimitir, recomanaria la convocatòria d’eleccions
Jacob Rees-Mogg
DIPUTAT CONSERVADOR I LÍDER DELS COMUNS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona