Política

El TSJC obliga l’Ajuntament de Barcelona a retornar la medalla d’or a Martín Villa

El tribunal considera que no hi ha elements nous que justifiquin la revocació aprovada el 2017

La sentència estima el recurs de l’exministre franquista

L’exministre franquista Rodolfo Martín Villa, un dels grans protagonistes de la persecució contra la dissidència política durant els últims anys de la dictadura i la primera etapa de la democràcia, mantindrà la medalla d’or de Barcelona que li va ser concedida el 1976. El ple de l’Ajuntament de Barcelona li va revocar el 31 de març del 2017 –amb l’abstenció de Cs i el vot contrari dels populars–, però Martín Villa va decidir lluitar per aquest reconeixement als tribunals. Ara ha estat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el que ha estimat el recurs presentat per l’exministre, li ha donat la raó i ha anul·lat aquella revocació. L’acord municipal de retirada de medalles d’or s’havia basat en l’article 6 del reglament municipal de l’any 2012, que va introduir la possibilitat de revocació de les medalles per actes desmereixedors de la seva concessió, una possibilitat que no preveia l’anterior reglament, aprovat el 1950.

Tres dels cinc magistrats de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del (TSJC) –els altres dos han emès un vot particular–, encarregada de valorar el cas, han signat una resolució que considera que la retirada és possible quan es produeixin fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament o per actes o manifestacions contràries als motius que van justificar la concessió, però en cap cas sobre la base de fer un nou judici de valor o de concessió o per raons d’oportunitat, cosa que no està prevista en l’article 6 del reglament vigent. Aquest reglament, dicta la sentència, “expressament havia mantingut tots els honors i distincions concedits anteriorment, sense que existeixi habilitació normativa per revocar la distinció concedida, per la qual cosa en els termes en què ha exercit la seva potestat la corporació local no té habilitació legal i excedeix de la previsió de la seva pròpia regulació”.

Martín Villa està sent processat per la jutgessa argentina María Servini, que investiga els crims del franquisme, per homicidis i tortures durant la dictadura franquista i la Transició. Concretament, Servini l’investiga per l’assassinat, el 1977, del jove Arturo Ruiz; per la coneguda com a matança de Vitòria, en què van morir cinc obrers; per la repressió policial durant les festes dels Sanfermines del 1978, i per cinc morts més durant la Setmana Pro Amnistia del 1977. Martín Villa va ser procurador a les Corts i governador civil de Barcelona al final del franquisme i després va ser ministre i vicepresident durant la Transició i diputat del PP al Congrés durant l’època democràtica.

El ple de Barcelona va revocar el 2019 les deu medalles concedides per l’Ajuntament franquista, però cap dels que la van rebre, o les famílies, l’ha tornada. La sentència no és encara ferma i l’Ajuntament de Barcelona té ara la possibilitat de presentar un recurs de cassació contra la resolució del TSJC.

Una sentència “aberrant”, segons el consistori

L’Ajuntament de Barcelona veu “aberrant” la sentència que anul·la la revocació de la medalla d’or a Martín Villa. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, va assenyalar ahir que la sentència demostra la “impunitat” del franquisme i va alertar que Barcelona “no pot honorar franquistes”. Rabassa va destacar que la medalla va ser concedida a Villa l’any 1976 “en un ple franquista” i, per contra, li va ser retirada el 2017 per una decisió democràtica. Pel regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, la sentència del TSJC és “inaudita” i “aberrant”. Des dels serveis jurídics del consistori s’analitzaran quines vies hi ha per evitar que l’exministre tingui cap distinció. També s’iniciarà un nou expedient. Pel regidor de Drets de Ciutadania, la resolució judicial “transporta al pitjor moment de les sentències d’aquest país, quan els jutges franquistes dictaven resolucions dirigides a protegir la impunitat dels criminals franquistes”.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.