Política

ERC manté el no a la reforma laboral i empeny Díaz a Cs

La cita de la vicepresidenta amb Torrent no mou el vot i es veu condemnada a una majoria de dretes al Congrés que ella no vol

Una abstenció seria decisiva pel marcador estret en el ple de dijous

L’agenda que ha tingut a Catalunya la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, tenia actes oficials –visita a la UGT i CCOO i a la Seat a Martorell– i un motiu oficiós: estovar ERC perquè no mantingui el no a la reforma laboral acordada amb patronal i sindicats i que s’ha de convalidar en el ple del Congrés el dijous 3 de febrer. Tot i desplegar una diplomàcia discreta de sopars –dimecres amb el conseller d’Empresa, Roger Torrent, a Barcelona, i el 12 de gener a Madrid amb el president Pere Aragonès–, Díaz no mou el vot dels republicans i es veu empesa a l’escenari que ella no desitja: haver d’aprovar una reforma que desfà el mercat laboral del PP del 2012 –i que ella presenta com a rescatadora de drets i progressista– gràcies a partits de dreta i de centre com ara Cs i el PDeCAT i minoritaris com ara Més País (Íñigo Errejón), Compromís, el Partit Regionalista de Cantàbria, Coalició Canària i fins i tot Unió del Poble Navarrès, que aquí té una posició pròpia i no sotmesa al PP.

ERC va comparèixer ahir amb una declaració conjunta amb la CUP, EH Bildu i el BNG en què constaten que el text final del diàleg social “no constitueix la derogació de la reforma laboral del 2012”. A més de reclamar que es tramiti com a projecte de llei –després de la primera votació n’hi ha una segona per si s’obre a esmenes–, els firmants proposen la primacia dels convenis autonòmics i la recuperació tant dels salaris de tramitació com de la indemnització per acomiadament improcedent tot elevant-la als 45 dies per any treballat fins a un màxim de 42 mensualitats. A Barcelona, la vicepresidenta Díaz es va mostrar disposada a buscar la majoria amb els socis d’investidura. “Conec les seves reivindicacions i resta molt de treball i canvis per fer en aquests dos anys de legislatura”, va avisar Díaz tot obrint el camp de joc als mesos que resten fins a les eleccions del 2023. “Mai m’aixeco de la taula”, es va reivindicar Díaz.

El valor de l’abstenció

La suma del PSOE (120) i Podem (35) arriba per ara als 167 vots amb Cs i els minoritaris, insuficients davant els fins ara segurs 173 vots en contra del PP, Vox, ERC, Junts, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG i el fugat de Cs Pablo Cambronero. Una abstenció d’ERC, doncs, seria decisiva per decantar el marcador estret que s’espera perquè restaria 13 nos de la balança. “Si no hem tancat la porta de cop és perquè hi ha coses interessants”, va dir el diputat d’ERC al Congrés Jordi Salvador, un dels negociadors amb Díaz, i que va avisar: “Si no es fa com a projecte de llei, haurem de fer un acte de fe en el qual fan falta més partits.” Més rotund va ser Torrent –tot i aclarir que la decisió final és del grup de Gabriel Rufián al Congrés– després de sopar amb Díaz: “No és la proposta de reforma laboral que Catalunya necessita.” Si fins ara la veu republicana cantant era la de Rufián, que va ferir Díaz qualificant la reforma laboral de “projecte personal” de la vicepresidenta en el seu enlairament electoral, ahir va ser Jordi Salvador, exsecretari general de la UGT a Tarragona, qui va alertar que “hi ha un intent per part de Díaz” per explorar l’entesa però el PSOE i Podem són una coalició i “hi ha persones que han exercit el vet”, en al·lusió a la preferència socialista pel vot gratuït de Cs. “No et demanaré res, només que no cedeixis”, li diu Edmundo Bal (Cs) al ministre Félix Bolaños (Presidència). En la CUP, Mireia Vehí ho té clar: “Amb el que hi ha sobre la taula, el vot serà que no.”

Que el PDeCAT es vegi com a vot a favor segur va fer reaccionar Ferran Bel, que a Twitter va advertir que ningú esperi el seu sí encara perquè el PDeCAT “no ha fixat posició de vot”, i ho va repetir “en castellà per si algú no ho vol entendre”. Des que el PDeCAT (4) vola lliure sense Junts (4), el govern de Sánchez sap que hi ha quatre vots oberts a la seducció que no existien en l’inici de la legislatura i que han avalat el pressupost del 2022.

El president Sánchez insta també els grups a convalidar la reforma –fins i tot al PP li va exigir l’abstenció en la conversa telefònica amb Pablo Casado. El líder de la UGT, Josep Maria Álvarez, s’adreça a ERC: “Per continuar construint no cal desconstruir el que hem construït.”

LA DATA

03.02.22
És el dia
en què la reforma laboral ha de ser convalidada al Congrés i rebre més vots a favor que vots en contra.

LES FRASES

Hi ha un intent per part de Yolanda Díaz però són una coalició i hi ha persones que han exercit el vet
Jordi Salvador
diputat d’ERC al Congrés
Conec les seves reivindicacions i resta molt de treball i canvis per fer en aquests dos anys de legislatura
Yolanda Díaz
vicepresidenta segona i ministra de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona