Política

El jutge arxiva la causa per la crema d’una bandera espanyola a Tarragona

Dona la raó a la defensa, que va apel·lar a la jurisprudència europea que situa aquestes accions simbòliques en la llibertat d’expressió

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Tarragona ha arxivat la causa oberta contra dues independentistes per la crema d’una bandera espanyola en aquesta ciutat el 2020, segons informa Alerta Solidària.

L’acció de protesta es va realitzar en el context de la manifestació de l’1 d’octubre d’aquell any contra la repressió de l’Estat a l’independentisme.

Segons explica el col·lectiu en un comunica, la Brigada d’Informació de la Policía Nacional va “córrer a obrir una investigació, donada la seva fòbia a la llibertat d’expressió i, segurament també per la poca feina que tenen”. En el curs d’aquesta actuació van denunciar dues persones per la seva presumpta implicació en els fets, malgrat que no havien estat identificades al lloc dels fets. La policia espanyola els hi va atribuir un delicte d’“ultratges a Espanya”.

El 2 de novembre de l’any passat el jutge va citar a declarar un dels activistes denunciats. El seu advocat, Carles Perdiguero, va sol·licitar aleshores el sobreseïment de la causa.  La petició de la defensa va apel·lar a la jurisprudència europea que emmarca la crema de banderes en el dret fonamental de la llibertat d’expressió i que ha “corregit sistemàticament les decisions dels tribunals espanyols”. “I sense delicte, no hi ha causa”, conclou l’advocat.

De fet, el mateix dia de la declaració es va fer una concentració a les portes dels jutjats on una de les encausades va “reincidir en el delicte” perquè s’hi van cremar banderes espanyoles.

Finalment, el jutge ha donat la raó a la defensa i ha arxivat el cas.

Al seu comunicat, Alerta Solidària celebra la decisió de cloure el procediment judicial i destaca que en cap cas ha suposat una “rendició”, sinó “un motiu més per sortir al carrer i rebutjar la simbologia d’un Estat repressor i demofòbic”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona