Política

Parlament sota mínims

Acord amb fòrceps entre ERC, Junts i la CUP per aturar l’activitat a la cambra 48 hores i disposar d’un nou dictamen que vindiqui l’escó de Juvillà

Els serveis de la cambra avisen que retiraran el sou al diputat de la CUP i l’assessoren

La CUP proposa el diputat Carles Riera per rellevar Juvillà a la mesa
Borràs arrenca un acord ‘in extremis’ després de quatre dies de reunions

La mesa del Parlament, i concretament les tres forces independentistes, van arribar ahir a última hora a un acord per aturar l’activitat parlamentària en senyal de protesta pel que consideren que és una ingerència de la Junta Electoral Central (JEC), que el 25 de gener va comunicar que deixava sense efecte les credencials del diputat de la CUP Pau Juvillà i lliurava les de la seva substituta.

L’acord arribava a la mesa del Parlament com a proposta de la presidenta, Laura Borràs, i amb un primer intent de suspendre tota l’activitat parlamentària, la qual cosa va ocasionar un advertiment del lletrat major de la cambra sobre les conseqüències jurídiques “greus” que podria tenir aquesta mesura. Després d’hora i mitja de debat en el si de la mesa, i sense la presència ni del diputat Pau Juvillà, per malaltia, ni de cap altre membre de la CUP, es va aconseguir treure un acord amb fòrceps que, ara per ara, finta la desobediència de la presidenta i es queda en la protesta i la lluita jurídica.

Des del punt de vista polític, ERC, Junts i la CUP van poder visualitzar una unitat consistent a posar el focus en la situació que passa el Parlament amb un diputat suspès per un òrgan administratiu com la JEC . Per fer-ho, les tres forces independentistes, ja a la tarda i al llarg d’aquests dos dies, forçaran la desconvocatòria de les comissions parlamentàries ja sigui a través de les presidències de cada comissió, on ERC, Junts i la CUP tenen majoria, o bé a través de la no presència dels diputats de cada grup en les sessions, la qual cosa obligarà a suspendre l’activitat per falta de quòrum. Ahir a la tarda ja van quedar desconvocades la comissió d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Món Rural, i la comissió d’Estudi sobre el Desplegament d’un Sistema Educatiu Inclusiu. Per avui ja han quedat desconvocades tres comissions, les presidides amb majoria independentistes, mentre que mantenen la seva agenda les d’Interior i Drets Socials en espera que no hi hagi el quòrum.

L’aturada de l’activitat parlamentària es mantindrà fins demà, dijous, quan hi ha previst, llavors sí, que es convoqui la comissió de l’Estatut del Diputat per resoldre l’estreta via jurídica que els ha deixat l’escrit de la JEC. Amb aquesta intenció, la comissió de l’Estatut del Diputat tornarà a votar un dictamen en què es destacarà la posició de la cambra catalana mantenint l’escó del diputat de la CUP fins que hi hagi sentència ferma, és a dir, fins que el Suprem resolgui el recurs de cassació interposat pel mateix afectat o un tribunal superior a la JEC es pronunciï respecte de la situació de falta de tutela judicial en què la resolució de la JEC ha deixat tot un Parlament en erigir-se com a mà sentenciadora.

El dictamen s’aprovarà just quan finalitza el termini de cinc dies que la JEC va donar a la presidenta del Parlament perquè expliqui els passos que ha seguit per retirar l’acta de Juvillà. En aquest sentit, es farà valer de nou el dictamen aprovat per la comissió de l’Estatut del Diputat, que haurà de ser validat posteriorment en un ple del Parlament. En aquest sentit, l’agenda parlamentària treu fum, ja que caldrà convocar una junta de portaveus per aprovar l’ordre del dia del ple.

L’acció política de deixar un parlament sota mínims en senyal de protesta i l’acció jurídica d’elaborar un altre dictament amb el qual continuar defensant l’escó del diputat de la CUP xoquen, però, amb l’acció administrativa que porten a terme els serveis de la cambra catalana. Tots els partits han reiterat que no es posarà en perill els funcionaris del Parlament, i aquests ja han explicitat el suport a les causes judicials, i en aquest cas a l’última resolució de la JEC. Per aquest motiu, divendres passat ja es va comunicar a l’exdiputada Maria Sirvent i ara assessora del secretari tercer de la mesa, funció que exerceix Pau Juvillà, que tots dos deixarien de cobrar la nòmina després que la JEC hagi deixat sense efecte les credencials de Juvillà, a qui tampoc se li ha pogut tramitar la baixa. L’acord a tres bandes sorgit ahir al matí arriba després de quatre dies de reunions per consensuar un front comú davant la inhabilitació i suspensió de drets del diputat de la CUP. Sobre la taula s’han posat diverses alternatives, alguna de les quals fins i tot era, segons ha pogut saber aquest diari, fer de l’actual situació política el desllorigador d’un nou embat democràtic amb l’Estat. La proposta, però, no va tirar endavant. La decisió final d’acumular forces d’alguna manera i la necessitat de visualitzar la unitat independentista va acabar de reeixir durant el debat en el si de la mesa del Parlament, conscients tots tres partits que, malgrat les desavinences, cap d’ells es pot fer enrere davant l’actuació judicial dels aparells de l’Estat.

Els tres partits, a més, són conscients que la repressió judicial de l’Estat no s’acaba amb la retirada de l’escó de Juvillà, ja que la situació es tornarà a repetir amb la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, quan sigui jutjada els dies 1 i 2 de març per no haver respost a les preguntes de Vox en el judici al Suprem contra el procés independentista. També tenen causes pendents els diputats d’ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvador per la preparació de l’1-O. Es tracta d’una repressió que és fruit de l’ús que el Suprem i la Junta Electoral han fet de l’article 6.2 de la Loreg —introduït el 2011 per ser emprat en casos d’activitat terrorista— per suspendre sense sentència ferma i de forma immediata els diputats que són inhabilitats ja en primera instància.

Precisament ahir la portaveu d’ERC indicava que una de les mesures que els republicans estan treballant és com fer front a aquest desempar legal en què es troben ara els diputats. Les eines en aquest cas serien noves lleis o una reforma del reglament que introduís mecanismes específics de protecció dels drets dels diputats i, en especial, aquells que garanteixin la inviolabilitat efectiva del diputat.

L’aturada de l’activitat parlamentària va ser valorada de forma desigual pels grups. Des de Junts es destacava la decisió de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la unitat aconseguida al voltant “del 52% independentista”. La portaveu Mònica Sales demanava a la resta de grups independentistes “mantenir la lleialtat a la democràcia i la unitat”. ERC es mostrava més prudent i assegurava que amb l’aturada parlamentària es tracta de denunciar que “la repressió no es pot normalitzar”. Afegia que a ERC no li van “els focs artificials” amb els drets dels diputats, i té clar que “els drets d’un sol diputat no poden afectar els drets dels altres, hem de conjugar tots dos drets”, per la qual cosa els republicans són partidaris d’acotar i limitar molt l’aturada parlamentària. A més a més, sobrevola en l’ambient la comparació entre el paper que va tenir l’expresident Roger Torrent amb el president Torra quan li va retirar l’escó després d’una sentència del Suprem i el paper de Borràs amb Juvillà i la retirada de l’escó a petició de la JEC aixoplugada per la jurisprudència que va marcar el cas Torra. La CUP ahir va evitar fer declaracions davant de la premsa, però sí que va enviar un comunicat en què proposa el diputat Carles Riera com a substitut de Juvillà en el càrrec de secretari tercer de la mesa. L’objectiu és “seguir fent la tasca que feia Juvillà a la mesa”, a més de “garantir la majoria independentista i la defensa dels drets dels diputats i la sobirania del Parlament”. Abans, però, caldrà passar per un ple la setmana que ve.

LES FRASES

Ferms contra la repressió, defensem la sobirania i units davant les ingerències de l’Estat
Laura Borràs
Presidenta del
Parlament
Tan important és no normalitzar la repressió com defensar els drets de tots els diputats
Marta Vilalta
portaveu d’erc
A alguns els preocupa més aturar temporalment el Parlament que la pèrdua d’un escó per ingerències
Mònica Sales
portaveu de junts
És una degradació i instrumentalització del Parlament per part de Borràs amb l’ajut d’ERC i la CUP
Alícia Romero
POrtaveu del psc

El PSC i Ciutadans estudien noves accions legals

La portaveu del grup PSC-Units, Alícia Romero, va qualificar d’“esperpèntica” la proposta de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de paralitzar l’activitat parlamentària pel cas Juvillà. “Ens sentim avergonyits, Catalunya no es mereix això”, assegurava des del faristol del Parlament. La dirigent socialista denunciava que Borràs aspirava a paralitzar tota l’activitat, però al final s’ha acordat “recomanar” una aturada, atès que el lletrat major de la cambra havia advertit a la presidenta que podria incórrer en un “il·lícit penal” si ordenava la suspensió. Per al grup PSC-Units, aquesta decisió constitueix “una degradació més del Parlament”, que Borràs, amb la connivència d’ERC i la CUP, “instrumentalitza” amb finalitats “personals i partidistes”. Els socialistes, a més, estan analitzant eventuals mesures “per evitar aquest despropòsit, sobretot si es confirma que s’estan vulnerant drets fonamentals relacionats amb la participació política”, assegurava Romero. Ciutadans, per la seva banda, també avisava que prendrà accions judicials si el Parlament atura la seva activitat per l’escó de Juvillà. El partit considera que la mesa no pot permetre “menystenir els drets i llibertats dels ciutadans, seria una anomalia”, i assenyala que “aniria en contra del prestigi de la cambra”. “L’acta del diputat s’ha de retirar immediatament, sense debat”, sosté. En última instància, i per via judicial, presentaria un recurs d’empara al TC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

RIPOLL

Eloi Badia: “L’extrema dreta no té cabuda a Catalunya, ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona
Brasil

Bolsonaro s’enreda en la justícia

Buenos Aires

Armènia i l’imperatiu de la memòria

Barcelona